kwekerij op gelijkspanning, nieuw in de wereld!

Vandaag, 2 november 2015 is in Rijsenhout het startschot gegeven van de inrichting van een kwekerij op gelijkspanning. Wereldwijd uniek, want nergens schijnen ze zover met deze techniek te zijn als in Rijsenhout. Het bedrijf Direct Current Lease (DCL) van Harry Stokman installeert bij Bouvardia Kwekerij Vreeken in Rijsenhout verlichting op gelijkspanning. Hiermee bespaart Jaap Vreeken 30% op de kosten van zijn energiegebruik. Overigens komt die besparing niet alléén door vermijden van de omzetting. De verlichting is ook beter te regelen en dus efficiënter. De bloemen van Jaap Vreeken bloeien mooier dan ooit!

Bijkomend voordeel is dat de armaturen van de lampen minder grondstoffen bevatten én langer mee gaan; jaap hoeft ze dus minder vaak te vervangen en dat scheelt een hoop werk! 

AC versus DC: uit ons stopcontact komt wisselstroom (AC), maar onze apparaten gebruiken gelijkstroom. (DC). Stroom wordt dus omgezet van AC naar DC en bij die omzetting verliezen we energie. Vanzelfsprekend scheelt dit niet alleen geld, maar ook CO2-uitstoot. En dat past mooi bij Tegenstroom, want wij gaan uit van het motto: de beste kWh is de uitgespaarde kWh!

Meermaker, het investeringsfonds van de gemeente Haarlemmermeer helpt kwekerij Vreeken én het bedrijf Direct Current Lease van Stokman met cofinanciering. Het project wordt uitgevoerd onder de naam DOE-DC. De armaturen van de verlichting worden nu geïnstalleerd, begin december gaan de bloemen de kas in. In maart 2016 staan ze in volle bloei. Dan ga ik weer kijken!

Tegenstroom is groot voorstander van dit soort innovaties, want wij gaan uit van het motto: de beste kWh is de uitgespaarde kWh!

Op de foto hierboven sta ik tussen (vlnr) wethouder John Nederestigt, Jaap Vreeken en Harry Stokman. Overigens niet in de nieuwe kwekerij. We staat voor de bloemenrijen in de oude kwekerij waar een paar jaar geleden DC op proef is geïnstalleerd. Dat is zo goed bevallen, dat Vreeken nu een nieuwe kwekerij (iets verder in de straat) heeft gekocht; die wordt helemaal helemaal ingericht op gelijkspanning. Hieronder twee armaturen, links van AC, recht van DC. Veel minder grondstoffen!

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten