Slim energiegebruik en -opslag in huisbatterijen

Om decentrale opslag van energie uit te proberen, hebben we een demonstratieproject gedaan voor opslag van zonne-energie in huisbatterijen. In de huisbatterij wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen als je die niet direct gebruikt. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je de elektriciteit er weer af halen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Dit demonstratieproject heeft als doel om bewoners te helpen energie te besparen én te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk je eigen opgewekte zonne-energie kunt gebruiken. 

Bij 35 mensen hebben we huisbatterijen geplaatst. Via een app kan je zien wat er met jouw energie gebeurt en of de huisbatterij ont- of opgeladen wordt. De app geeft ook inzicht in je eigen energiegebruik, elektriciteit en gas, en helpt je energie te besparen.

De installatie is niet alleen een batterij. De totale installatie bestaat uit: de batterij, een omvormer, een gateway, ketelmodule, zonmeetmodule, kabels, leidingen, aansluitmateriaal en een app. In de vraag en antwoord (vraag 15) kan je lezen wat de verschillende onderdelen allemaal doen.

Zonder batterij ligt het directe verbruik van zonnestroom tussen de 10% en 30%. Met de inzet van deze batterij van 6,5 kWh gaat dit naar 70% tot 80%. Zolang je nog mag salderen, levert een groter eigen gebruik geen financieel voordeel voor een particulier. Daarom is een huisbatterij op dit moment financieel nog niet aantrekkelijk. Dat verandert mogelijk in de nabije toekomst. Op termijn kan een batterij financieel wel aantrekkelijk worden door invoering van een dynamisch tarief (opslaan als er veel aanbod is en de stroomprijs laag, verkopen als de prijs hoog is), een vergoeding voor onbalans door een leverancier en mogelijk een vergoeding voor het netwerk (voorkomen van congestie) in de toekomst.

Voor de zakelijke markt (grootverbruik) is er nu al wel een financieel aantrekkelijk model mogelijk.

Wil je meer weten over huisbatterijen of een batterij voor de zakelijke markt? Dit project is uitgevoerd door het bedrijf Get Lyv

In Rijsenhout hebben we een vergelijkbaar project gedaan, maar dan met decentrale opslag van zonnestroom in een buurtbatterij.

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.



van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten