Extreme prijsstijgingen

De energieprijzen zijn enorm gestegen en daar is flink tumult over in de media. Terecht, want een kWh kost nu ongeveer een derde meer dan begin van het jaar en de gasprijs is gestegen van ongeveer 60 cent naar € 1,50. We hopen dat de overheid maatregelen neemt, want deze enorme stijging kan best veel gezinnen in de problemen brengen.

PrijsstijgingenVorige week hebben we klanten met een variabel contract en met binnenkort aflopende contracten geïnformeerd en aangeraden om het maandbedrag te verhogen, om te voorkomen dat je met de jaarrekening veel moet bij betalen.

Sommige media schrijven dat kleine energiebedrijven het moeilijk krijgen en failliet kunnen gaan. Wij kunnen onze klanten geruststellen: wij lopen weinig risico omdat we alle vaste prijscontracten die we afsluiten met onze klanten, direct inkopen.

Voorbeeld: we sluiten een contract af met een klant voor 2 jaar. De stroom en gas die we verwachten dat de klant in die 2 jaar gaat afnemen, kopen we gelijk in, voor een prijs die aansluit op de prijs die we afspreken met de klant. Veel energiebedrijven kopen de energie niet gelijk in, die gokken op een prijsdaling. Ze kopen de energie op een later tijdstip in. Als de prijzen in tussentijd lager zijn, heb je meer winst, want de klant betaalt het afgesproken bedrag. Maar nu de prijzen stijgen, betaal veel meer voor de energie die je voor de lagere afgesproken prijs aan de klant moet verkopen. Daar hebben wij gelukkig geen last van! 

Variabele contracten lopen steeds een half jaar, een relatief korte periode. Die hebben wél last van deze markt, want ze zijn tenslotte variabel. Om die reden hebben ook wij helaas moeten besluiten om toch de prijs tussentijds te verhogen (normaal passen we het variabele tarief alleen aan op 1 januari en 1 juli). De verhoging gaat in op 1 november. Klanten die dit betreft hebben hierover een mail (of brief) van ons ontvangen. Het is een situatie die zelden voorkomt, maar gezien de uitzonderlijke marktsituatie helaas noodzakelijk. En we zijn niet de enige; Greenchoice en Eneco hebben hun variabele tarieven al eerder aangepast.

Op deze pagina staat actuele informatie. Heb je aanvullende vragen? Neem contact met ons op!

Er zijn een paar oorzaken van de hoge prijzen: de hoge economische groei, de meeste olielanden lijken zich te houden aan productieafspraken om overproductie te voorkomen en in Amerika wordt minder olie uit schalievelden gewonnen veel bedrijven failliet zijn gegaan tijdens de pandemie. 

Bij gas speelt mee dat, naast een hoge vraag (wereldwijd), de voorraden in Europa door het koude voorjaar nog niet zijn aangevuld. En in Nederland moeten we steeds meer gas importeren door de geleidelijke sluiting van ‘Groningen’. En omdat veel elektriciteitscentrales draaien op gas, stijgt de prijs van elektriciteit mee. Het is onzeker hoe lang we deze hoge prijzen houden.

Helaas is de prijs van onze schone energie nog steeds gekoppeld aan de gewone marktprijs. Op dit moment worden wel de emissierechten duurder. Dat is natuurlijk ook de bedoeling. De EU laat de komende jaren het aantal beschikbare CO2-rechten sneller teruglopen. Op termijn zou schone energie voordeliger moeten worden.

september 2021

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten