1e bassin met micro-wieren in lege kas in Rijsenhout
Vandaag hebben we in Rijsenhout een 'productiesysteem voor micro-wieren' in gebruik genomen. Een waterbassin met algen dus. Het bassin is gerealiseerd door Algae Innovations Haarlemmermeer, een initiatief van Robert Baard. Micro-wieren, ook wel algen genoemd, zijn microscopisch kleine waterplantjes die door deling razendsnel groeien op water en lucht. Ze hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig, kunnen het hele jaar door geoogst worden en nemen 5x meer CO2 op dan een gewoon bos. Het algen-bassin is gebouwd in een kas van de Rijsenhoutse kweker Marinus Bevelander. De kas stond 8 jaar leeg omdat de potplanten die er groeiden, niet meer voldoende opleverden. Door de wieren krijgt de kas een tweede leven. Micro-wieren bevatten hoogwaardig eiwit, onverzadigde vetzuren (omega-3), vitaminen en koolhydraten. Ze kunnen dus worden gebruikt in de voedingsindustrie. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Maar ook in cosmetica, of de toepassing die de wieren op deze foto krijgen, als natuurlijke gewasverzorging: gewassen groeien er beter en sneller door.
Ik was erbij omdat Meermaker co-financier is van het project. Meermaker is een investeringsfonds voor duurzame innovatieve projecten. Ik ben trekker van Meermaker dat, net als Tegenstroom, is opgericht door de gemeente Haarlemmermeer. Samen met Jan Terlouw (“wat een mooie stap, dat stemt mij optimistisch in een zorgelijke wereld”) en wethouder duurzaamheid John Nederstigt (“weer zo’n mooie bijdrage aan de circulaire economie”) mocht ik de stekker in het stopcontact steken.
Eerste foto: samen met Jan Terlouw, John Nederstigt en Robert Baard bij het bassin. De de rode streep op de 2e foto is LED-verlichting. De LED versnelt het groeiproces.
13 mei 2015