Demonstratieproject buurtbatterij Rijsenhout

Verslagen (2018) van onderstaande pilot:
1. Voor bewoners
2. Technisch onderzoeksrapport.


In Haarlemmermeer hebben we een uniek demonstratieproject gedaan waarbij we hebben onderzocht hoe we het beste om kunnen gaan met zonnestroom die steeds vaker door mensen zelf wordt opgewekt.

35 Bewoners met zonnepanelen van Tegenstroom en die wonen in Rijsenhout, in de buurt van de buurtbatterij (T-kruising Lijzijde/Schipperskade) doen mee. Een buurtbatterij is een centrale batterij in de wijk. Hiermee wordt zelf opgewekte energie, die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt opgeslagen. Op een later moment kan je die energie er weer uit halen. Hierdoor maken deelnemers maximaal gebruik van eigen energie. 

De deelnemers hebben allemaal zonnepanelen van Tegenstroom op hun dak. De stroom die ze zelf opwekken, maar niet gelijk gebruiken wordt opgeslagen in de buurtbatterij. Ze halen de stroom eraf, als ze hem nodig hebben. 

Een app laat zien wanneer er energie wordt opgeslagen in de buurtbatterij en wanneer een bewoner energie uit de batterij gebruikt. Daarnaast geeft de app inzicht in het energiegebruik en helpt bewoners om energie te besparen.

De buurtbatterij is geplaatst door netbeheerder Liander. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk. Dat is gemaakt om elektriciteit te leveren aan huizen en niet voor het terug leveren van grote hoeveelheden zelf opgewekte stroom. Dat is nu nog geen probleem, maar als we nóg meer zelf gaan opwekken (en dat willen we!), kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Daarom willen we nu proberen of we zonnestroom lokaal kunnen opslaan in een batterij in de buurt om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Het was voor Liander het eerste project met een buurtbatterij. Onze buurtbatterij heeft Liander geholpen om rekenregels te formuleren om het effect van opslag op het elektriciteitsnetwerk te kunnen berekenen. Hierdoor kunnen ze in de toekomst snel onderzoeken wat het effect is als iemand een buurtbatterij ergens willen plaatsen. Zo kan Liander het netwerk betrouwbaar en betaalbaar houden. Daarnaast gaan ze de algoritmes en wiskundige modellen die ze met dit project hebben ontwikkeld, ook inzetten in andere toepassingen. 

De batterij is geplaatst in 2017 en in het voorjaar van 2021 weggehaald. Een bedrijf dat laadpunten voor elektrische auto’s realiseert, gaat hem inzetten als een mobiele batterij op plekken waar nog niet voldoende elektriciteit is voor laadpalen (die vragen echt veel stroom!). De batterij kan dan tijdelijk zorgen voor voldoende stroom, totdat dit permanent is geregeld. We vinden het fijn dat de batterij een mooi tweede leven krijgt.

Naast de buurtbatterij testen we ook opslag van zonnestroom in huisbatterijen. 35 Huizen in Haarlemmermeer zijn uitgerust met een batterij voor energieopslag in huis, in een huisbatterij

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer weten?
Vraag&antwoord (voor deelnemers aan het demonstratieproject)
Hoe werkt een buurtbatterij? (Filmpje)
Resultaten kun je lezen in eenvoudig verslag voor bewoners.
Maar er is ook een Technisch onderzoeksrapport.
Na het lezen nog vragen? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op
 
 
 
Bewoners Schipperskade en Tjalkplein bij de buurtbatterij waar hun zonnestroom in wordt opgeslagen.
 
 
 
 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.



van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten