Vacature junior medewerker

Wil jij jouw carrière starten in de duurzame sector en heb je een sterke motivatie om anderen te helpen bij de energietransitie? Bij Tegenstroom krijg je de kans om maatschappelijke organisaties en bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun energievoorziening.
Wij zoeken een enthousiaste:
junior medewerker energietransitie

Sinds onze oprichting in 2014 zet Tegenstroom zich in voor betaalbare en duurzame energie-oplossingen. Tegenstroom, 100% eigendom van de gemeente Haarlemmermeer, streeft naar schone, lokale en betaalbare energie. We leveren in Haarlemmermeer opgewekte zonnestroom aan bewoners en bedrijven en zijn een uitvoeringsorganisatie; we ondersteunen de gemeente met het versnellen van de energietransitie. Bij ons krijg je de kans om in een klein ervaren team veel te leren en bij te dragen aan een duurzame toekomst; met jou erbij, zijn we met vier personen.

Wat ga je doen
Je ondersteunt bewoners die aan de slag willen met energietransitie in hun eigen buurt. Je zoekt, motiveert en activeert deze bewoners en begeleidt hen vervolgens bij hun duurzame initiatieven. Dit omvat praktische hulp, zoals het organiseren van activiteiten en het bedenken van strategieën om de rest van de buurt te betrekken. Sterke communicatieve vaardigheden en een proactieve houding zijn hierbij essentieel.
Daarnaast benader je maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, en werk je samen met hen plannen uit voor verduurzamen. Je zorgt voor een vlotte communicatie en coördinatie, van de eerste benadering tot de daadwerkelijke installatie van bijvoorbeeld de zonnepanelen. Hiervoor zijn goede organisatorische vaardigheden en een probleemoplossend vermogen van belang.

Wie we zoeken
  • Je bent sociaal betrokken, goed met mensen, kunt zelfstandig werken en bent niet bang om vragen te stellen en hulp in te roepen;
  • Je houdt van organiseren en het praktisch uitwerken van ideeën;
  • Je bent flexibel, soms zal je ook in de avond of in het weekend werken;
  • Bij voorkeur heb je kort geleden een duurzame opleiding afgerond;
  • Je hebt zin om je schouders te zetten onder het versnellen van de lokale energietransitie!
Wat bieden we
  • Salarisindicatie € 2.500 bruto per maand op basis van een 36 urige werkweek, met een dertiende maand en vakantiegeld
  • Pensioenvoorziening via Zwitserleven;
  • In overleg een werkweek van 32 tot 36 uur;
  • Arbeidsovereenkomst van 1 jaar met uitzicht op verlenging;
  • Opleiding en trainingsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de projectleider-training volgen voor coöperatieve zonnepanelen op grote daken.
Stuur je motivatiebrief en CV uiterlijk op 21 juli naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gewenste startdatum is september. Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met Pia van Hijfte op 023 2040400 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij kijken uit naar jouw sollicitatie!

Nieuwsbrief zomer 2024

2024 Is voor Tegenstroom een bijzonder jaar: 10 jaar geleden zijn we opgericht! Onze slogan toen was dat we af moeten van het gas van Poetin. Dat vonden mensen toen heel raar. Helaas weten we nu beter. Wij gaan dus onverminderd door met onze inspanningen voor meer schone stroom in Haarlemermeer, nu meer dan ooit nodig! In deze nieuwsbrief meer over de terugleverkosten, kort nieuws over Windpark Waterwolf en het eerste zonnedak van Zon op Haarlemmermeer.

Maar eerst het leukste nieuws: we vieren ons jubileum op de Open Energiedag, op onze nieuw locatie! Komen jullie taart eten op zaterdag 21 september tussen 10.30 en 12.30 uur?
Laat je Pia weten of je komt? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan weten we hoeveel taart we moeten (laten) bakken

Verhuisd!
Begin mei zijn we van de Burgemeester Pabstlaan verhuisd naar het bedrijfsverzamelgebouw C-Bèta, aan de Rijnlanderweg. We werken hier samen met organisaties waar we vaak mee samen werken, zoals de Energiebank, het Energieloket en het NMCX. Vroeger was hier Hoeve de Vogel, nu de Haarlemmermeerse energiehub.
Het officiële adres is Dreamstreet 12, unit 6. Met de fiets kan je ook Rijnlanderweg 916 aanhouden. Of toets Tegenstroom in op google maps. Je vindt ons wel, leuk als je komt!
Tijdens de Open Energiedag zijn er ook andere activiteiten op de energiehub, denk aan tips om energie te besparen en informatie over warmtepompen, zonnepanelen en windmolens.

Kort nieuws
Goed nieuws voor energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer: het eerste project is gestart! Inwoners van Haarlemmermeer kunnen mede-eigenaar worden van een zonnedak aan Liesbos. Het gaat om zo’n 400 panelen op Liesbos 24/26 en Liesbos 16a in Hoofddorp. Inwoners kunnen investeren in ‘participaties’. Voorwaarde is dat je woont in de postcodes 1118, 2131, 2132, 2133, 2134, 2135, 2136, 2141, 2142, 2144, 2151, 2152, 2153 en lid bent van Zon op Haarlemmermeer. Samen met de andere leden bepaal je het rendement. Interesse? Alle informatie staat hier.
Tegenstroom is nauw betrokken bij de ontwikkeling van windmolens in Haarlemmermeer Zuid. We stuurden jullie in maart een oproep om mee te denken bij de ‘Dag van de Wind’ in Buitenkaag. Hartverwarmend om daar klanten van Tegenstroom tegen te komen! Waarom wij voor de windmolens zijn? Ze kunnen voor wel 40.000 huishoudens stroom opwekken. Kunnen we dan toch van het gas van Poetin af? En inwoners van Haarlemmermeer kunnen mede-eigenaar worden. Hoe? Meerwind is één van de initiatiefnemers en de leden van deze energiecoöperatie hebben volledig zeggenschap. Meerwind heeft geen winstoogmerk, samen kunnen we stroom betaalbaar houden! Word lid van Meerwind en beslis mee over de windmolens.  
Lees hier meer over Windpark Waterwolf  
   


Terugleverkosten zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak, dan lever je in de zomer veel stroom terug aan het net omdat je niet al je opwek direct gebruikt, bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Je gebruikt het elektriciteitsnet dus als een batterij. De salderingsregeling blijft bestaan, dus je mag de teruggeleverde stroom blijven aftrekken van de stroom die je hebt verbruikt.
Dit kost energieleveranciers best veel geld, daarom brengen veel energieleveranciers inmiddels terugleverkosten in rekening. Dit zijn kosten die je betaalt over de zonnestroom die je niet meteen gebruikt maar die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Heb je zelf geïnvesteerd in zonnepanelen, dan geldt dat de terugleverkosten niet opwegen tegen het voordeel van de eigen stroom. Terugleverkosten zijn altijd lager dan de prijs van een kWh, dus zonnepanelen blijven voordelig. Alleen je terugverdientijd kan iets langer worden.
Ben je huurder van Ymere en huur je zonnepanelen van Tegenstroom, dan gaat het een beetje anders. Hieronder leggen we het uit.

Terugleverkosten verlagen
Maar eerst een tip om de terugleverkosten te verlagen: gebruik zoveel mogelijk stroom op het moment dat je het opwekt! Doe de was, afwas, opladen van de fiets/auto en stofzuigen tijdens zonuren. Niet tegelijk, zoveel als mogelijk na elkaar! Wij hebben allebei de timer op onze was- en afwasmachine ontdekt
En nog een tip: let als je over wilt stappen goed op. De verschillen bij de energieleveranciers zijn groter dan ze in het verleden waren. En stap alleen over rond het moment dat je je jaarrekening krijgt en je vaste contract is afgelopen.

Informatie voor huurders van Ymere met zonnepanelen van Tegenstroom
Huur je zonnepanelen van Tegenstroom, dan betaal je aan ons een vast bedrag per maand. Het vaste bedrag per maand is altijd lager dan de prijs die je zou betalen als je de stroom af zou nemen van een energieleverancier. Toen we startten met het project, in 2014 was het voordeel ongeveer 5 euro per maand, tijdens de energiecrisis was het voordeel soms wel 30 of 40 euro per maand en nu is het – zonder de terugleverkosten - ongeveer 10 euro per maand. Gaat jouw leverancier terugleverkosten in rekening brengen, dan wordt dat voordeel minder.
We proberen het uit te leggen.
De zonnepaneleninstallaties van Tegenstroom wekken gemiddeld over een heel jaar ongeveer 1780 kWh op. Gemiddeld gebruikt een huishouden ongeveer 30% van de opwek meteen in het huis en levert dus 70% terug aan het elektriciteitsnet. Dat is dan ongeveer 1250 kWh.
Ondanks de terugleverkosten, is er nog niets aan de hand. De eerste helft van het jaar waren de tarieven bij de energieleveranciers nog 30 tot 35 cent per kWh. Dat betekent dat het voordeel van de Tegenstroom-panelen 15 tot 20 euro per maand was, dat is meer dan de kosten van de terugleververgoeding. Momenteel is de prijs voor een kWh wel wat gedaald (gelukkig!), maar je hebt nog steeds voordeel, ook als je een terugleverkosten moet betalen.
Wij houden scherp in de gaten hoe het gaat met de prijzen van een kWh en de terugleverkosten. Gaan de kWh prijzen verder omlaag en de terugleverkosten omhoog? Dan kan het dat huurders nadeel hebben van de Tegenstroom panelen. Dan zullen we daar op reageren. Maar voorlopig kunnen huurders gelukkig nog genieten van schone en voordelige stroom!
Wil je meer weten? Bel of mail gerust: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 023 20 40 400.

Meer artikelen...

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten