Jaaroverzicht 2023

Geen nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.
En dan is het einde van 2023 alweer in zicht. De energieprijzen zijn gelukkig niet meer zo grillig als in 2022 en het is een zachte winter, waardoor vooral de gasprijs iets lijkt te dalen. Dat is voor nu best goed nieuws. Maar hoewel de prijzen voor stroom en gas misschien wel stabiel zijn, ze zijn wel ongeveer verdubbeld zijn ten opzichte van vóór de energiecrisis. Dat brengt nog steeds mensen in de problemen. De 35 coaches van onze Energiebank Haarlemmermeer draaien op volle toeren!

Bij Tegenstroom werken we onverminderd aan het versnellen van de energietransitie en helpen we mensen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. In deze jaarafsluiting een overzicht van veranderingen per 1 januari, een hoogtepunt, een dieptepunt, informatie van energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer, de Energiebank Haarlemmermeer, Windpark Waterwolf én mooi nieuws van ons project Zon op Dak.

In april 2024 bestaat Tegenstroom 10 jaar en dat gaan we uiteraard vieren! Met onze klanten en met alle andere lieve mensen die betrokken zijn bij onze projecten. Hierover horen jullie binnenkort meer.

De wereld staat in brand, laten we lief zijn voor elkaar!
Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een liefdevol 2024!
Pia en Andrea

Veranderingen per 1 januari
Landelijk veranderen er een paar dingen: het prijsplafond gaat eraf, de belasting op stroom gaat omlaag, op gas omhoog (de warmtepomp wordt steeds aantrekkelijker) en de kosten voor het netwerk gaan omhoog. Gelukkig liggen onze prijzen onder het prijsplafond en ziet het er niet naar uit dat ze op korte termijn gaan stijgen; gasvoorraden zitten vol en het is warm voor de tijd van het jaar.
Bij ons kan je vanaf 2 januari weer een vast contract nemen. Je kan vanaf januari op onze website zelf een berekening maken van het termijnbedrag en deze bijstellen in je eigen klantenportaal.
  
Heb je (nog) geen vast contract en twijfel je daarover? Hou dan de prijzen bij op de website. Zodra je je jaarrekening krijgt wordt het termijnbedrag natuurlijk opnieuw berekend met de prijzen van 2024.

Dieptepunt: terugleververgoeding zonnestroom
Nóg een verandering in het nieuwe jaar: mensen met zonnepanelen gaan betalen voor teruglevering van zonnestroom. Dit was het moeilijkste besluit van ons coöperatieve moederbedrijf om|nieuwe energie in haar 10-jarig bestaan. We hebben er allemaal buikpijn van. Maar we ontkomen er helaas niet aan. De hoeveelheid zonne-energie in Nederland blijft groeien. Dat is ontzettend positief, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen mee.

Hoe dan?
We maken steeds meer kosten voor de teruglevering van zonnestroom door huishoudens. Zonnepanelen leveren vrijwel altijd stroom aan het net als de prijs laag is omdat íedereen dan teruglevert. Datzelfde huishouden gebruikt die stroom op een ander, vaak duurder, moment. De energieleverancier (wij dus) betaalt het verschil. Per klant kost dat tot € 400 euro per jaar. Dat verlies kunnen wij niet dragen, dan gaan we failliet. Daarom krijgen onze klanten met zonnepanelen per 1 januari een extra kostenpost: vaste terugleveringskosten. Klanten wie dit betreft hebben hierover van ons bericht ontvangen.
Meer weten? Of bel ons op 023 20 40 400

foto Mysteryland

Hoogtepunt: Mysteryland 2023 op zonnestroom van Tegenstroom
Op de 30e verjaardag van Mysteryland draaide het 3-daagse dansfestival bijna volledig op stroom van Jos aan de IJweg in Hoofddorp! Dat was wel even een kippevelmoment tijdens de eindshow op zaterdagavond. Sta je daar, op een veld met 20.000 andere mensen en een gigantisch podium dat spectaculair verlicht wordt met .... zonnestroom, geleverd door .... Tegenstroom! Geen 60.000 liter diesel dat verstookt wordt in vervuilende en lawaaiige aggregaten, maar 8 kilometer elektriciteitskabel. Het festival gebruikt ongeveer 1/3 van de jaaropbrengst van het dak van Jos.
We besparen ongeveer 196 ton een CO2 ofwel 1.000.000 autokilometers. Om die hoeveelheid uit de lucht te halen heb je ongeveer 7.800 bomen nodig. Meer lezen >>
    
Hoe lever ik zo min mogelijk terug
Gebruik zoveel mogelijk zonnestroom. Dus zet je (af) wasmachine, vijverpompje en droger overdag aan. Laad je fiets/auto, elektrische boiler ed zo veel mogelijk overdag op. Veel (af) wasmachines hebben een “uitstel’’ knop. Pia’s wasmachine is 12 jaar oud en heeft er al een. Die knop ontdekte ze ook pas, nu ze overdag wil wassen als ze naar het werk is. Zet de apparaten wel na elkaar aan.
Let wel; Zonnepanelen zijn nog steeds financieel aantrekkelijk! Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, is de terugverdientijd nog steeds ongeveer 7 of 8 jaar, maar iets langer dan voorheen. Ze doen het zomaar 25 jaar, dus een prima investering!
    
Doe mee met energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer
Zon op Haarlemmermeer is een energiecoöperatie opgericht door lokale bewoners die samen met anderen hun eigen energie willen opwekken in Haarlemmermeer. Ze hebben de wens om zelf te bepalen waar onze energie vandaan komt, willen meer schone energie en minder afhankelijk zijn. En ook profiteren van de opbrengst! Zo houden we energie betaalbaar. Zelfde doel als Tegenstroom, alleen is Tegenstroom van de gemeente en deze club van bewoners zelf. We werken veel samen.
Binnenkort leggen ze zonnepanelen op twee daken van de gemeente in Hoofddorp. Het gaat om zo’n 400 panelen waar leden van Zon op Haarlemmermeer eigenaar van worden. Wil je meedoen en op de hoogte blijven? Word gratis lid!

Andrea lid van bestuur van de Energiebank Haarlemmermeer
Als mede-oprichters van de Energiebank zijn Pia en Andrea al vanaf de oprichting in 2018 actief betrokken bij de Energiebank Haarlemmermeer. In januari is Andrea officieel toegetreden tot het bestuur, een onbezoldigde functie. De Energiebank is gegroeid! Zo’n 35 energiecoaches gaan op huisbezoek om samen met de bewoners te praten over energie besparen. Ze nemen de energierekening door, zoeken naar sluipverbruik en kijken welke gedragsverandering kan helpen. Huishoudens met een minimuminkomen krijgen gratis energiebesparende producten, zoals ledlampen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop.

Wil jij ook je energieverbruik omlaag brengen?
Iedereen met een minimum inkomen kan zich gratis aanmelden voor advies van een energiecoach: 023 20 40 187 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie. Hier kun je ook informatie vinden over hoe je coach kunt worden.

Geen minimum inkomen, wel graag besparen? Kijk eens op de site van het Energieloket Haarlemmermeer
    
Windpark Waterwolf
We zijn mede-initiatiefnemer van de Windcoalitie Haarlemmermeer Zuid, een samenwerking van 17 boeren en burgers (verenigt in energiecoöperatie Meerwind) uit Haarlemmermeer met hetzelfde doel: windmolens bouwen in lokaal eigendom zodat de winst in de buurt blijft. Er gaat veel tijd overheen voordat zo’n groot project concreet wordt. Het laatste nieuws is dat de gemeente in 2024 een zorgvuldig traject start waarbij de omgeving kan bepalen onder welke voorwaarden zij een windpark wél verantwoord en wenselijk vinden. Samen met inwoners, ondernemers en (belangen)organisaties worden zogenoemde ‘spelregels’ opgesteld. De spelregels worden daarna voorgelegd in een peiling onder alle inwoners van Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten van het windzoekgebied. We denken dat er in het gebied plaats is voor maximaal 12 windmolens waarmee we voor wel 44.000 huishoudens stroom op kunnen wekken. Kijk op windparkwaterwolf.nl voor meer informatie

Zon op dak
Afgelopen 2 jaar hebben we actief ondernemers, met een groot dak in Haarlemmermeer, benaderd of ze zonnepanelen op hun dak willen. We hebben ondernemers op weg geholpen met advies, een legplan, subsidiemogelijkheden en het berekenen van de kosten en opbrengsten. In 2022 hadden twee ondernemers hun dak vol gelegd, in 2023 is dat aantal opgelopen tot 40!
    
Tip: voor de goedkoopste energie
De duurzaamste en de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Tips om de kosten verder te beperken vind je hier.

20 december 2023

Mysteryland 2023 draait op zonnestroom van Tegenstroom

Op de 30e verjaardag van Mysteryland draait het 3-daagse dansfestival bijna volledig op lokaal opgewekte zonnestroom van Tegenstroom, stroom van Jos! Dat was wel even een kippevelmoment tijdens de eindshow op zaterdagavond. Sta je daar, op een veld met 20.000 andere mensen en een gigantisch podium dat spectaculair verlicht wordt met .... zonnestroom, geleverd door .... Tegenstroom! Andrea kon het gisteravond bijna niet geloven. Geen 60.000 liter diesel dat verstookt wordt in vervuilende en lawaaiige aggregaten, maar 8 kilometer elektriciteitskabel.

In 2017 kwam een bekende van Andrea naar haar toe met een geweldig plan: we leggen een vast stroomnet aan op het festivalterrein, Haarlemmermeerse Bos en Groene Weelde. Dat voeden we met zonnestroom en vervangen zo de vervuilende dieselgeneratoren. Omdat ons dat ook wel een goed plan leek, hebben we de juiste mensen bij elkaar aan tafel gezet: Gemeente Haarlemmermeer, Recreatie Noord-Holland en natuurlijk Mysteryland en Ecovolt, het technisch bureau dat het plan had uitgedacht legde het idee uit en de samenwerking was snel beklonken. Alleen van idee naar uitvoering duurde iets langer, mede omdat festivalland tijdens corona stillag.

Maar nu, 6 jaar later, is het een feit: ruim 80% van het stroomverbruik van Mysteryland draait op stroom van de zonnepanelen van Jos, die met zijn schuur grenst aan het festivalterrein. Het is het eerste festival op deze schaal in Nederland dat de dieselgeneratoren heeft vervangen voor zonnestroom! Zo uniek, dat het RTL Nieuws kwam kijken hoe het werkt! Alleen op uithoeken van het grote terrein, waar het stroomnet niet bij kan, kan nog een kleine generator draaien. Dan wel op biodiesel.

In plaats van 60.000 liter diesel wordt nu ongeveer 135.000 kWh gebruikt, 1/3 van de jaaropbrengst van het dak van Jos. Het festival had al 2 km aan bierleidingen en nu ook 8 km aan elektriciteitskabels. We besparen ongeveer 196 ton een CO2, ofwel 1.000.000 autokilometers. Om die hoeveelheid uit de lucht te halen heb je ongeveer 7.800 bomen nodig.

Hoe werkt het?

Op het terrein is een vast elektriciteitsnet aangelegd met zes putten bij de hoofdpodia, daar komen de leidingen naar het oppervlak. Tijdens het festival worden tijdelijke mobiele transformatoren geplaatst op de putten. Dit zijn containers die dienstdoen als een soort grote stopcontacten. Die worden gevoed met stroom van zonnepanelen van de schuur van Jos. De lokale ondernemer wekt op zijn dak meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. De extra stroom levert hij aan Tegenstroom en die levert het door aan Mysteryland.
Er loopt geen kabel van de boerderij rechtstreeks naar het festival. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet, die stroom krijgt een administratief label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) waarmee Tegenstroom garandeert dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt. 

Meer weten? Neem contact met ons op.

Kijk op NH nieuws voor uitleg in beeld of bij Happy Activist voor uitleg in 52 seconden

Meer artikelen...

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.



van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten