Mysteryland 2023 op zonnestroom van Tegenstroom!

Festival terrein MysterylandMysteryland 2023 gaat bijna volledig draaien op zonnestroom van Jos Koeckhoven aan de IJweg in Hoofddorp. Stroom van de zon in plaats van vieze dieselaggregaten. Om dit te realiseren is een vast stroomnetwerk aangelegd. Afgelopen zomer zijn elektriciteitskabels in de grond gegraven. Op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de verschillende hoofdpodia, zijn ondergrondse putten aangelegd. Daarop komen tijdens het festival containers te staan, die werken als een soort grote stopcontacten. Die worden gevoed met zonnestroom van Tegenstroom.

Stroom van Jos voor Mysteryland

Wij leveren 100% lokaal opgewekte zonnestroom aan onze klanten. Dat wordt opgewekt door ondernemers in de regio Haarlemmermeer. Een van die ondernemers is Jos, die met zijn naastgelegen boerderij en land al jaren onderdeel uitmaakt van de camping van Mysteryland. Met de 1400 zonnepanelen op het dak van zijn schuur wekt hij meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. Wat hij over heeft levert hij aan ons, wij leveren het aan onze klanten. In dit geval aan Mysteryland.

Het project is opgezet in samenwerking met de Gemeente, Recreatieschap Spaarnwoude en ID&T Group, dat het dansfestival organiseert. Dat we als klein lokaal energiebedrijf zo’n groot festival mogen voorzien van zonnestroom is bijna onwerkelijk. Echt groen, echt lokaal. Hopelijk volgen andere festivals rap!

Hoe werkt dat als het donker is?

Ongeveer 80% van het stroomverbruik van het festival is stroom van Jos. De overige 20% wordt met flexibele duurzame installaties opgelost. Er loopt geen rechtstreekse kabel van de boerderij naar het festivalterrein. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet. Met een administratief label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) garandeert Tegenstroom dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt.

Uniek project

Wij hebben al in 2017 samen met ingenieursbureau Ecovolt het initiatief genomen voor dit project.  Een initiatief op festivalgebied op deze schaal is uniek voor Nederland en ook in de rest van Europa is dit op deze schaal uitzonderlijk. Extra leuk dat het nu gelukt is, want 2023 is een jubileumjaar, Mysteryland bestaat 30 jaar! Voor Mysteryland een flinke stap voorwaarts om ook in de toekomst een toonaangevend en bovenal duurzaam festival te blijven. De camping zal worden gebruikt als ‘testing ground’ voor nieuwe vormen van duurzame energie. Hiervoor worden samenwerkingen aangegaan met innovatieve startups.

Kosten

Om het festivalterrein te verduurzamen hebben de gemeente, het Recreatieschap en Mysteryland een eenmalige investering gedaan waarmee een vaste stroomvoorziening op middenspanning (oftewel 10.000 volt) wordt gerealiseerd. Naast deze investeringen is er ook subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen om het project te verwezenlijken. De subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) wordt uitgekeerd aan bedrijven die innovatieve technieken inzetten om CO2-uitstoot te verminderen.

30 november 2022

Actie: doneer je energiecompensatie aan de Energiebank

Het is een stormachtige herfst. Je struikelt in de media over berichten die over energie gaan. Wat doet dat met jouw energierekening? En wat doet dat met ons als energieleverancier? Het korte antwoord is: we maken ons zorgen. Niet over Tegenstroom, wel over sommige klanten die de rekening niet meer kunnen betalen. We krijgen energiecompensatie, maar dat is niet voor iedereen genoeg. Daarom deze dringende oproep!

Kan je je energiecompensatie missen? Geef haar door!

QR code 380 euroIn november én december krijgt elk huishouden 190 euro als energiecompensatie. Twee keer dus, ook als je die niet per se nodig hebt. Wil je hem doneren? De Energiebank Haarlemmermeer kan je steun goed gebruiken!
De Energiebank helpt precies de groep waar de compensatie voor bedoeld is. Jouw donatie komt dus goed terecht. Zo helpen we elkaar het stookseizoen door!
Scan de QR-code met de camera van je telefoon of gebruik het rekeningnummer: NL02 RABO 0336 5597 55.

Over de Energiebank Haarlemmermeer
Logo energiebankPia en ik hebben de Stichting Energiebank Haarlemmermeer samen met anderen in 2018 opgericht voor het bestrijden van energiearmoede. We hielpen tientallen gezinnen per jaar met structureel besparen op de energienota. Inmiddels is onze wachtlijst torenhoog, leiden we tientallen energiecoaches op (super fijn dat ze er zijn!) en gaan we honderden gezinnen helpen. Gezinnen die écht hulp nodig hebben. We kunnen jouw hulp heel goed gebruiken!

Hoe werkt het met de energiecompensatie
Klanten van Tegenstroom hebben de compensatie voor november al op hun rekening. Ze wordt verrekend met je maandbedrag. Is je maandbedrag lager dan 190 euro, dan heb je gewoon een extra bedrag op je rekening gekregen. Kadootje van de landelijke overheid. Heel fijn voor iedereen die het nodig heeft, heel extra als je het geld niet per se nodig hebt. Daarom doen we de oproep, stort haar door, wij maken er mensen heel blij mee.

Wil je je energieverbruik omlaag brengen?
Iedereen met een minimum inkomen kan zich gratis aanmelden: 023 20 40 187 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We planten nieuwe voedselbossen!

Gelukkig is er ook goed nieuws: we planten deze winter 30.000 bomen en struiken om ons gas te 'vergroenen'. We leveren aan onze klanten stroom én gas. De stroom komt van zonnepanelen op daken van Haarlemmermeerse ondernemers, 100% lokaal opgewekt.
 
Ons gas is helaas gewoon fossiel aardgas. Vanaf nu compenseren we dat met bomen en struiken in nieuwe Nederlandse voedselbossen, we planten met het collectief om|nieuwe energie 30.000 bomen en struiken! Dit helpt CO2 terug te brengen, is een mooie bijdrage aan een duurzame voedselvoorziening én grotere biodiversiteit. En natuurlijk willen ook wij zo snel mogelijk van dat gas af! Hier lees je meer

Word lid van de Energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer

Zon op HaarlemmermeerEr is een gloednieuwe energiecoöperatie opgericht door lokale bewoners die samen met anderen zelf zonne-energie willen opwekken in Haarlemmermeer. Ze willen meer schone energie en minder afhankelijk zijn. Zelfde doel als Tegenstroom, alleen is Tegenstroom van de gemeente en deze club van bewoners zelf. We werken veel samen! Wil je op de hoogte blijven van wat ze doen? Word lid, dat is voorlopig nog gratis.

Hier lees je meer

Antwoord op je vragen over deze hectische markt

Waarom zijn de prijzen zo hoog? En waarom zijn de prijzen van groene stroom ook gestegen? Wil je meer uitleg  over wat er allemaal aan de hand is? Hier geven we uitleg

Bespaartips

De duurzaamste en de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Tips om de kosten verder te beperken vind je hier.

4 november 2022

Meer artikelen...

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten