Mysteryland 2023 op zonnestroom van Tegenstroom!

Festival terrein MysterylandMysteryland 2023 gaat bijna volledig draaien op zonnestroom van Jos Koeckhoven aan de IJweg in Hoofddorp. Stroom van de zon in plaats van vieze dieselaggregaten. Om dit te realiseren is een vast stroomnetwerk aangelegd. Afgelopen zomer zijn elektriciteitskabels in de grond gegraven. Op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de verschillende hoofdpodia, zijn ondergrondse putten aangelegd. Daarop komen tijdens het festival containers te staan, die werken als een soort grote stopcontacten. Die worden gevoed met zonnestroom van Tegenstroom.

Stroom van Jos voor Mysteryland

Wij leveren 100% lokaal opgewekte zonnestroom aan onze klanten. Dat wordt opgewekt door ondernemers in de regio Haarlemmermeer. Een van die ondernemers is Jos, die met zijn naastgelegen boerderij en land al jaren onderdeel uitmaakt van de camping van Mysteryland. Met de 1400 zonnepanelen op het dak van zijn schuur wekt hij meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. Wat hij over heeft levert hij aan ons, wij leveren het aan onze klanten. In dit geval aan Mysteryland.

Het project is opgezet in samenwerking met de Gemeente, Recreatieschap Spaarnwoude en ID&T Group, dat het dansfestival organiseert. Dat we als klein lokaal energiebedrijf zo’n groot festival mogen voorzien van zonnestroom is bijna onwerkelijk. Echt groen, echt lokaal. Hopelijk volgen andere festivals rap!

Hoe werkt dat als het donker is?

Ongeveer 80% van het stroomverbruik van het festival is stroom van Jos. De overige 20% wordt met flexibele duurzame installaties opgelost. Er loopt geen rechtstreekse kabel van de boerderij naar het festivalterrein. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet. Met een administratief label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) garandeert Tegenstroom dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt.

Uniek project

Wij hebben al in 2017 samen met ingenieursbureau Ecovolt het initiatief genomen voor dit project.  Een initiatief op festivalgebied op deze schaal is uniek voor Nederland en ook in de rest van Europa is dit op deze schaal uitzonderlijk. Extra leuk dat het nu gelukt is, want 2023 is een jubileumjaar, Mysteryland bestaat 30 jaar! Voor Mysteryland een flinke stap voorwaarts om ook in de toekomst een toonaangevend en bovenal duurzaam festival te blijven. De camping zal worden gebruikt als ‘testing ground’ voor nieuwe vormen van duurzame energie. Hiervoor worden samenwerkingen aangegaan met innovatieve startups.

Kosten

Om het festivalterrein te verduurzamen hebben de gemeente, het Recreatieschap en Mysteryland een eenmalige investering gedaan waarmee een vaste stroomvoorziening op middenspanning (oftewel 10.000 volt) wordt gerealiseerd. Naast deze investeringen is er ook subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen om het project te verwezenlijken. De subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) wordt uitgekeerd aan bedrijven die innovatieve technieken inzetten om CO2-uitstoot te verminderen.

30 november 2022
 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten