1e van 50 huisbatterijen geplaatst bij klant van Tegenstroom, wethouder Nederstigt

Vandaag is bij wethouder duurzaamheid, John Nederstigt, tevens klant van Tegenstroom, de eerste huisbatterij geplaatst door het bedrijf Lyv Smart Living. In de huisbatterij wordt opgewekte zonnestroom opgeslagen als je die niet direct gebruikt. Op het moment dat je het nodig hebt, kan je de elektriciteit er weer af halen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Dit demonstratieproject heeft als doel om bewoners te helpen energie te besparen én te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk je opgewekte zonne-energie kunt gebruiken.

Bij 50 Haarlemmermeerse bewoners worden de komende maanden huisbatterijen geplaatst. Bewoners van Haarlemmermeer met zonnepanelen kunnen zich nog aanmelden op de website van Lyv. Deelname is kosteloos. Op 29 november is er een informatieavond in Hoofddorp, kijk hier voor meer informatie.Tegenstroom is partner in het project omdat het bijdraagt aan ons doel: een schone en onafhankelijke energievoorziening in Haarlemmermeer.

De trotse wethouder Nederstigt: “Mijn woning is een paar apparaten rijker, een batterij, een omvormer en een soort energiemanager die mijn zonnepanelen koppelt aan de batterij. De 15 panelen liggen nu een jaar of 5 op het dak en nu gebruiken we alle stroom die we opwekken allemaal zelf, ook als ik niet huis ben! Op een app kan ik precies zien wat er aan elektriciteit in ons huis wordt gebruikt en opgeslagen. Ik wil dat mijn dochters die app ook installeren. Het zien hoeveel stroom er wordt verbruikt gaat er  vast voor zorgen dat ze er zuiniger en slimmer mee om gaan.”

Oplossing voor naderend einde van de salderingsregeling

Eigenaren van zonnepanelen betalen geen energiebelasting over de zelf opgewekte stroom. Dat heet salderen. In de toekomst wordt deze methode ingeperkt en veranderd. Zelf opgewekte energie in huis opslaan en later gebruiken, wordt naar verwachting goedkoper dan energie van het net halen.

Over de batterij

Bij Nederstigt is een batterij geplaatst van het type LG Chem 6,5 kWh in de meterkast. Hij kan ook op andere plekken staan, bijvoorbeeld in de garage of bij de cv-ketel. Deelnemers mogen de batterij een jaar gratis gebruiken, daarna kan de installatie overgenomen worden. In de batterij wordt stroom opgeslagen die overdag wordt opgewekt en niet direct gebruikt. In de avond gebruik je je eigen stroom uit de batterij.

Eigen energie eerst

Door eerst de beschikbare, duurzame energie van je eigen dak te gebruiken, kunnen we in de toekomst steeds meer in onze eigen energie voorzien. Ook kan het een oplossing zijn voor de forse toename van zonnepanelen op woningen en de bijbehorende energie die verwerkt moet worden. Door de duurzame energie in een batterij op te slaan en niet het net op te sturen, wordt het elektriciteitsnet minder belast. Daardoor blijft het energienet betaalbaar en bereikbaar voor iedereen. 

Wek je zelf energie op met zonnepanelen, dan kan je nog deelnemen

25 huishoudens kunnen nog deelnemen. Aan het project zitten een paar voorwaarden: je woont in Haarlemmermeer, hebt zonnepanelen, een slimme meter, twee vrije stopcontacten in de meterkast, wifi en een cv-installatie op gas. Op woensdag 29 november is er een informatieavond in gebouw De Burgemeester in Hoofddorp. Kijk hier voor meer informatie of bel 023 2040 400.

Kijk voor meer informatie op de website van Lyv

15 november 2017 

Op de foto: John Nederstigt op de wasmachine in de meterkast, met links naast zich de omvormer en rechts onderin de batterij

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten