jaaroverzicht 2016!

Alweer een jaar voorbij, wat is er veel gebeurd! Schooldakrevolutie Haarlemmermeer is gestart, de Nieuw Vennepse Vespohal krijgt een duurzame metamorfose, er komt een unieke ‘buurtbatterij’ in Rijsenhout, dorps- en buurthuizen worden energiezuinig gemaakt, sportverenigingen strijden in de sportieve Energy Battle om de meeste energiebesparing en nog veel meer. Naast de mooie nieuwe projecten die zijn gestart en we hebben veel nieuwe overstappers kunnen verwelkomen. Niet alleen bewoners, steeds meer bedrijven en sportverenigingen zien de kracht van lokaal en stappen over. Zo groeit onze groene ‘olievlek’ en krijgen we samen steeds meer voor elkaar!

Hieronder een overzicht van de belangrijkste resultaten van Tegenstroom en Meermaker in 2016 en natuurlijk met de allerbeste en zonnigste wensen voor 2017!

Fijne dagen toegewenst!

Pia van Hijfte en Andrea van de Graaf

PS: Nog geen klant? Doe het dan gewoon gelijk, nu! Echt groen, echt lokaal en echt scherp geprijsd. Deze overstap kan zomaar ook een besparing opleveren. Local for local, samen maken we het verschil!

Overzicht 2016

Tegenstroom sluit 2016 af met ongeveer 1400 klanten en daar zijn we trots op! Deze mensen nemen hun stroom en gas af van Tegenstroom en/of wekken hun eigen stroom op met onze zonnepanelen. Onze 9.000 zonnepanelen wekken zo’n 2 miljoen kWh op, elk jaar weer! Door lokale opwek én lokaal afnemen van energie blijft geld én energie in Haarlemmermeer. Samen maken we het verschil en leveren we onze bijdrage aan de energietransitie.

Het was voor ons geen verrassing: ook in 2016 zijn we weer uitgeroepen tot de groenste stroomleverancier van Nederland. De Duurzame Energie Unie, de coöperatie waarvan Tegenstroom lid is (we kopen onze stroom en gas samen met hun in) is weer de groenste in het landelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur&Milieu. Meer info

We zijn blij dat ook steeds meer bedrijven en sportverenigingen overstappen. Het Haarlemmermeers Ondernemerscongres had als thema ‘Wat maakt het verschil’. Zes ondernemers vertelden hun persoonlijke verhaal. Ik vond het inspirerend. Het woord winst heb ik niet gehoord. Rode draad was passie, bevlogenheid, betrokkenheid en continuïteit. En weet je wat? Vijf van de zes ondernemers die op het podium hun verhaal vertelden, zijn al klant van Tegenstroom! Het is géén toeval dat zij energie krijgen van Tegenstroom. Aansprekende, vernieuwende én betrokken ondernemers zijn ook de ondernemers die vooruit denken en het belangrijk vinden om zaken te doen met partners uit de buurt. Local for local, samen maken we het verschil!

Ook Lisa Snijders van boekhandel Stevens stond op het podium. Met de boekhandel (tegenover het raadhuis in Hoofddorp) doen we nu een actie: word klant en ontvang een Stevens-boekenbon twv 25 euro. Meedoen? Klik hier! 

Of steun je liever een sportvereniging? Tegenstroom is partner van de ‘Energy Battle’, een sportieve bespaar-wedstrijd voor sportverenigingen. Een overstap levert extra punten op voor je eigen sportclub. Vier van de zeven clubs die meedoen aan deze wedstrijd, zijn zelf inmiddels ook klant geworden. En volgens mij niet alleen voor de punten, allemaal gingen ze flink besparen op hun energienota! Overstappen en je sportclub helpen? Klik dan hier 

Schooldakrevolutie ontketend in Haarlemmermeer

Op de dag van de duurzaamheid (10 oktober) hebben we de Haarlemmermeerse ‘schooldakrevolutie’ ontketend. Vijf scholen in Hoofddorp en omgeving worden groene stroomfabriekjes die zonnestroom gaan leveren aan 38 scholen in en om Hoofddorp. Op de scholen worden 1500 zonnepalen geïnstalleerd, 400.000 kWh schone stroom. Elke school krijgt 10.000 kWh, een besparing van € 1.000 tot € 1.500 per school, per jaar! Meer info. En in het kielzog van de scholen, werken we ook samen met de gemeente aan het energiezuinig maken van de dorps- en buurthuizen in Haarlemmermeer. De dorpshuizen van Lisserbroek, Vijfhuizen, Beinsdorp en Hoofddorp (’t Kattegat) zijn als eerste aan de beurt.

Zonnestroom Tegenstroom opgeslagen in buurtbatterij in Rijsenhout

Tegenstroom doet mee met een uniek demonstratieproject voor ‘slim’ energiegebruik en energieopslag in een buurtbatterij. Dertig klanten van Tegenstroom met zonnepanelen worden aangesloten op een ‘buurtbatterij’ waarin zonne-energie wordt opgeslagen, als die niet direct wordt gebruikt. Het project is een samenwerking met netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk. Omdat we steeds meer stroom zelf gaan opwekken, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Met dit project testen we of lokaal opslaan in een batterij het net kan ontlasten. In het voorjaar wordt de buurtbatterij geplaatst in Rijsenhout. Meer info

Ook met Meermaker, ons investeringsfonds, gaat het goed. Ruim 2 miljoen euro investeren we nu in 10 innovatieve duurzame projecten. Deze projecten leveren zo’n 8 miljoen euro aan duurzame investeringen op in Haarlemmermeer! Een overzicht van alle projecten staat op meermaker.nl. Hieronder kort de projecten die in 2016 een lening hebben gekregen.

Eerst ander goed nieuws: De zonneweide langs de A4, het allereerste project dat een lening van Meermaker kreeg, wordt nu echt gerealiseerd. Alle juridische obstakels zijn overwonnen, en de  vergunningen en financiën zijn nu 100% binnen. Volgend voorjaar kan de spade de grond in; in de zomer wekt Solar Green Point 0,5 MW schone zonnestroom op. De zonneweide komt in Rijsenhout, achter de kwekerij van Jaap Vreeken, die ingericht wordt op gelijkspanning (ook een Meermaker project). Beide projecten worden gekoppeld. En dat levert extra energie, extra besparing én heel veel extra informatie op over hoe om te gaan met nieuwe decentrale energie-opwekking.

Samen met de Rabobank financiert Meermaker de duurzame renovatie van de Vespohal in Nieuw Vennep. De hal, gebouwd in 1969, stond leeg en was verloederd. De stichting die eigenaar is van de hal, wilde heel graag renoveren maar kregen geen 100% financiering. Co-financiering van Meermaker zou uitkomst kunnen bieden. Maar om voor een lening van Meermaker in aanmerking te komen, moest natuurlijk wel een flinke ambitie worden neergelegd op het gebied van duurzaamheid. En dat is gelukt: veel hergebruik van materialen en 100% energieneutraal. Lokale aannemers en installateurs gaan aan de slag met nieuwe technieken, wat – bij succes - logischerwijs leidt tot toepassing bij andere gebouwen. En dát is waar we bij Meermaker blij van worden! In het voorjaar van 2017 is de hal klaar. De huurder is ‘Free Style Gymnastics’, een Vennepse sportonderneming; er  kan straks weer volop bewogen en gesprongen worden in de hal!

Het bedrijf Lyv Smart Living start in Haarlemmermeer met een project voor ‘slim’ energiegebruik en energieopslag met als doel om energie én geld te besparen. Voor het ‘slimmer’ gebruiken van energie, krijgen we hulp van een 'smart home systeem'. Die verbindt alle apparaten in huis zodat op de meest optimale en goedkope manier energie wordt verbruikt. Ook gaan we energie opslaan. In batterijen, in de eerder genoemde ‘buurtbatterij’ én in batterijen in huis.

En ten slotte is een lening verstrekt aan E-mobility Services.  Deze nieuwe mobiliteitsonderneming introduceert vernieuwende mobiliteitsconcepten die bijdragen aan stimulering van elektrisch vervoer en een afname van het aantal vervoersbewegingen.

Twee persoonlijk hoogtepunten van Andrea van de Graaf willen we ook graag vermelden. In de eerste plaats natuurlijk de benoeming op plek 72 in de Trouw duurzame 100. In de jaren 90 is Andrea begonnen met actievoeren voor een beter milieu, altijd met heel veel plezier en gelukkig ook mét resultaat (al vindt ze dat het nog steeds dat het te langzaam gaat....). Een plek bij de 100 meest duurzame Nederlanders is een mooie bevestiging. Vereerd waren we ook dat Marjan Minnesma van Urgenda haar presentatie op het landelijk congres van de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) begon met een sheet volledig gewijd aan projecten van Meermaker en Tegenstroom. Ze vertelde aan 2600 (!) burgemeesters en wethouders hoe goed we het doen in Haarlemmermeer. Zin en tijd? Bekijk de inspirerende presentatie.

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten