Energiebank Haarlemmermeer in oprichting dankzij bijdrage Meerwind

De Oecumenische gemeente De Ark en Tegenstroom hebben 4.500 euro ontvangen van het Wind-in-de-rug-Fonds van windenergievereniging Meerwind. Met dit bedrag gaan we samen met de kerk de Haarlemmermeerse Energiebank oprichten om energie als eerste levensbehoefte bereikbaar te houden voor iedereen. We hebben 2 doelen: het bestrijden van energiearmoede en reductie van CO2-uitstoot door energiebesparing. De vrijwilligers van Meerwind hebben samen 3 windmolens gerealiseerd in de polder die veel windenergie opwekken. De winst wordt teruggegeven aan maatschappelijke initiatieven. 

Energiearmoede bestrijden

In Nederland zijn er ongeveer 750.000 huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. In Haarlemmermeer en ook in onze klantenkring hebben we te maken heeft met mensen die de rekening moeizaam of helemaal niet kunnen betalen en zoveel gebruiken dat er ruimte is om het gebruik omlaag te brengen. Deze huishoudens willen we helpen zodat zij hun energierekening blijvend kunnen verlagen.

Energiecoaches gaan bewoners helpen om de energierekening structureel te verlagen door:

1) Het maken van een energiescan en het geven van advies over energiebesparing

2) Hulp bij het doorvoeren van de energiebesparende maatregelen: Een deel van het ontvangen sponsorgeld wordt besteed aan een bespaarpakket met radiatorfolie en ledlampen. Dit pakket wordt kosteloos geïnstalleerd zodat mensen structureel lagere lasten hebben.

3) Op termijn kan, in zeer specifieke situaties, energie worden geschonken op de wijze waarop de Voedselbank dat ook doet zodat mensen met een schone lei verder kunnen. 

Schulden en zorgen

Mensen met schulden worden opgeslokt door zorgen en nemen daardoor steeds weer slechte beslissingen waardoor de schuldenlast alleen maar stijgt (als je zoveel aan je hoofd hebt, dan neemt iedereen slechte beslissingen). De Energiebank wil mensen helpen door de bron van hun probleem op te lossen en structureel lagere lasten realiseren. Bert van Noord (Meerwind) verwoordde het mooi toen hij de cheque overhandigde. "Als iemand honger heeft, kan je hem een vis geven. Maar het is beter om diegene een hengel te geven. Dat gaat de energiebank doen. Zo'n mooi initiatief belonen we graag!"

Dit jaar operationeel

Met de bijdrage van Meerwind kan de Energiebank Haarlemmermeer nog dit jaar worden opgericht, direct operationeel zijn en een eerste jaar draaien. Het doel is om meer fondsen te werven zodat meer energiecoaches kunnen worden opgeleid, meer bespaarpakketten kunnen worden uitgedeeld en meer mensen kunnen worden geholpen.

Energiebank Nederland

De Energiebank Haarlemmermeer wordt opgericht naar voorbeeld van de in 2015 in Arnhem opgerichte Energiebank Nederland (EBN) – een samenwerking van Nuon, Alliander en de gemeente Arnhem. De EBN adviseert het Haarlemmermeerse initiatief.

Over De Ark

De Ark is sinds 2015 een groene kerk. Zowel armoedebestrijding als milieubescherming vormen speerpunten in het werk van De Ark. Zo is er maandelijks een Repair Café en zijn er in 2015 zes energiecoaches opgeleid die ervaring hebben in het adviseren op het gebied van energiebesparing.

Heb je interesse omdat je zelf moeite hebt elke maand je energienota te betalen óf wil je iets doneren (geld of energiebesparende maatregelen/producten) óf wil je energiecoach worden, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de foto vlnr: Aarnoud van der Deijl (De Ark), onze Andrea en Bert van Noord (Voorzitter Meerwind)

29 september 2017

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten