Jaaroverzicht Tegenstroom 2019

24 december 2019

Een nieuw jaar in aantocht, met nieuwe prijzen en nieuwe uitdagingen. In deze eindejaars-nieuwsbrief geven we jullie informatie over de tarieven voor 2020 en blikken we terug op het jaar dat Tegenstroom 5 jaar bestond (en dat we vergeten zijn te vieren), het jaar dat Andrea zich precies 25 jaar bezig houdt met duurzaamheid, het jaar dat we wéér zijn uitgeroepen tot de groenste leverancier van Nederland, het jaar dat we actief werden in de gemeente Teylingen, het jaar dat het andere groenste energiebedrijf, Vandebron, werd overgenomen door Essent, groot, log en absoluut níet groen én het jaar dat we iets nieuws zijn begonnen. Hieronder een overzicht.

Ongeveer 30% van de stroom die we leveren komt van een bron uit Haarlemmermeer (Jos Koeckhoven, aan de IJweg). Komend jaar komen er waarschijnlijk een paar nieuwe bronnen bij. Het lijkt erop dat we in 2020 naar 60% lokaal opgewekt gaan. Onze ambitie: In 2021 honderd procent hier opgewekt! We zijn hard op weg een volwassen energiebedrijf te worden dat samen met jullie écht haar bijdrage levert aan de energietransitie. Wat kunnen we doen met nóg meer klanten? Nóg meer versnellen! Daarom vragen we jullie hulp: Houd Tegenstroom niet voor jezelf, deel ons! Heb je familieleden, vrienden, buren of collega’s die Tegenstroom nog moeten ontdekken? Laat ze weten van ons bestaan, stuur ze dit jaaroverzicht, dan weten ze gelijk wat we doen.

Aan het eind van elk jaar geven wij onze klanten een klein cadeautje, als blijk van waardering dat jullie vertrouwen in ons hebben. Dat doen we dit jaar ook, alleen krijgen jullie het niet zelf. We doneren dit jaar geld aan de Energiebank Haarlemmermeer. Deze stichting, dat op ons initiatief is opgericht, helpt mensen met een kleine portemonnee met energie besparen. Er komt een energiecoach bij de mensen thuis, geeft advies én kan een pakket met besparende maatregelen weggeven. Zo wordt de nota direct lager en heeft het gezin een lagere energienota, elke maand weer. Wij hopen dat wij je, met deze gift voor een ander, een goed gevoel geven.
KerstWij wensen jullie heel fijne feestdagen en
een prachtig mooi 2020 toe!

Pia en Andrea

 

 

 

Iets minder energielasten in 2020

Onze tarieven zijn altijd vergelijkbaar met de tarieven van de andere aanbieders. Zo ontvangen jullie de groenste energie voor een goede prijs. In 2020 veranderen onze prijzen voor stroom en gas een klein beetje, ze worden iets lager. Dat is dus gunstig. De verlaging komt eigenlijk helemaal door de ‘Vermindering Energiebelasting’, een vast bedrag dat elk huishouden ontvangt van de overheid. Het is een vast bedrag, ongeacht je gebruik. Deze is flink gestegen, zo kreeg iedereen in 2019 € 311 terug en in 2020 € 527. Een deel van dit voordeel wordt opgeheven doordat de heffing op gas stijgt. We gaan dus meer geld uitgeven aan koken en verwarming. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden (2.500 kWh en 1.600 m3) er ongeveer 110 euro per jaar op vooruit. Huishoudens die weinig gas gebruiken, misschien iets meer.

Gratis donatie aan de Energiebank

We hadden zin in iets nieuws en toen zijn we een soort winkeltje begonnen. We verkopen nu zonnestralen en krachtige wind in doosjes en zakken . Niet echt natuurlijk, maar misschien kunnen jullie hiermee vrienden en familie verleiden om zich ook bij ons aan te sluiten! . Mocht je een paar folders willen ontvangen om uit te delen, stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze maand doneren we voor elke nieuwe klant 25 euro extra aan de Energiebank.

Het schort van de foto hebben we via een facebook-actie gegeven aan een fan die – door ons schort – nu echt gaat leren koken. We hopen dat we ook zijn familie hiermee een plezier doen.

Meermaker naar Teylingen

Meermaker is het zusje van Tegenstroom, het investeringsfonds dat ondernemers met duurzame ideeën kan helpen met hun project door delen van het netwerk en financiering. De gemeente Teylingen (Voorhout, Sassenheim en Warmond) vindt dat we goed werk doen in Haarlemmermeer en hebben ons gevraagd om dit bij hen ook te gaan doen. Dat betekent dat we met Meermaker een stap zetten buiten de polder. Er is een collega bij gekomen, Brigitte Kool. Zij is voortvarend aan de slag gegaan in Teylingen. We hebben al verschillende verbindingen gelegd, zoals met bollentelers die aan circulaire landbouw willen doen, met de bloemencorso, die we helpen om schoner te rijden straks in april en met ondernemers die slimmere methoden willen bedenken voor het vervoer van de vele pakjes. Lees meer in de nieuwsbrief van Meermaker Teylingen

Guts Award gewonnen

Guts AwardIn oktober won Andrea de Guts Award, de prijs voor de onderneemster met de meeste lef in de regio. Dank aan iedereen die zijn stem aan Andrea heeft gegeven en dank aan Business Park Nieuw Vennep Zuid voor de organisatie. Andrea vindt het een geweldige erkenning voor het thema duurzaamheid, want dat is waar ze zich uitsluitend mee bezig houdt. Andrea: “Ik vier dit jaar mijn 25-jarig ‘jubileum’ in de ‘duurzaamheid’ (vroeger heette dat ‘milieu’). In 1994 ben ik begonnen als actievoerder bij Greenpeace en in 1997 schreef ik mijn scriptie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De term was net bedacht, het onderwerp nog totaal onbekend. Ik was er vroeg bij, maar nu heeft iedereen het erover. Gelukkig, want aandacht betekent verandering en verandering betekent vooruitgang. En dat is te danken aan mensen die gewoon beginnen en niet wachten tot anderen iets doen. Dat heb ik gedaan. Ik had de guts om voor de troepen uit te lopen en bleek zo een inspiratiebron voor anderen om het ook anders te doen. Een beetje dankzij mij, en vooral ook dankzij alle andere voorlopers is er volop aandacht voor opwarming van de aarde, lijken de meeste mensen doordrongen van de noodzaak tot actie en lijkt het er – heel voorzichtig - op dat er nu echt, echt ingrijpende maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde te keren”.

Dat blijkt ook uit de uitspraak van de Hoge Raad, afgelopen vrijdag. De hoogste rechter stelde Urgenda in het gelijk in de klimaatrechtzaak, de Nederlandse Staat moet versnellen: De C02 uitstoot moet voor eind 2020 (!) met 25% worden teruggedrongen. Dat is meer dan met de huidige maatregelen haalbaar is. Het kabinet (en wij allemaal) moeten aan de bak! Pia en ik zijn trots op onze voormalige werkgever Urgenda en Marjan Minnesma, wat een vasthoudendheid en lef! In november 2013 was de dagvaarding. Andrea was erbij met haar zoon Jens. (Dat kleine blonde manneke met bril op de foto, doet inmiddels examen en bereid zich voor op studeren. Wat gaat de tijd hard!).

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten