10/10: schooldakrevolutie ontketend inHLMR!

Op de basisscholen Tweemaster en Waterwolf in Vijfhuizen is vandaag, Dag van de Duurzaamheid, de Haarlemmermeerse ‘schooldakrevolutie’ ontketend. Vijf scholen in Hoofddorp en omgeving worden groene stroomfabriekjes die zonnestroom gaan leveren aan alle 38 scholen in en om Hoofddorp. Het project is een samenwerking van de drie grote schoolbesturen, Sopoh, Jong Leren en MeerPrimair, lokaal energiebedrijf Tegenstroom, Stichting Schooldakrevolutie en de gemeente Haarlemmermeer. Onder toeziend oog van Nederlands duurzaamste boegbeeld, Marjan Minnesma, hebben wethouder duurzaamheid John Nederstigt de andere betrokken partijen en de schoolkinderen vandaag de schooldakrevolutie ontketend.

De schoolbesturen installeren op vijf scholen ruim 1500 zonnepalen. Per jaar wordt ongeveer 400.000 kWh schone stroom opgewekt. Elke school krijgt 10.000 kWh, een besparing van € 1.000 tot € 1.500 per school, per jaar. De opgewekte stroom wordt administratief verdeeld over de andere scholen waarbij gebruik wordt gemaakt van een stimuleringsregeling van de landelijke overheid, de zogenoemde ‘postcoderoos’. De scholen krijgen 15 jaar lang kwijtschelding van de energiebelasting. De regeling geldt tot 10.000 kWh en alleen als de stroom ontvangende scholen liggen in het postcodegebied, of aangrenzend, van de producerende scholen. Deze ‘groene stroomfabriekjes’ zijn: De Klimop, Klippeholm en Tabitha in Hoofddorp en de Waterwolf en Tweemaster in Vijfhuizen. Ze leveren zonnestroom aan 38 scholen in Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Cruquius, Rijsenhout, Halfweg en Haarlemmerliede. De laatste twee dorpen komen in 2018 bij Haarlemmermeer en doen nu al mee.

De totale investering die hiermee gemoeid is, wordt door de gemeente gedaan. Méér lokale energieproductie in Haarlemmermeer is een belangrijke doelstelling voor de gemeente, een reden waarom ze zelf energiebedrijf Tegenstroom hebben opgericht, één van de initiatiefnemers van dit project. Wethouder John Nederstigt: “Het is vanzelfsprekend dat we het voortouw nemen in de energietransitie: dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met de schooldakrevolutie snijdt het mes aan meerdere kanten: we produceren straks niet alleen heel veel zonnestroom, we laten het zien aan onze kinderen én aan de buurt waar de scholen staan. Goed voorbeeld doet volgen en ik ben er van overtuigd dat het met de schooldakrevolutie ook zo werkt.”

De scholen kunnen de jaarlijkse besparing gebruiken voor nóg meer energiebesparende maatregelen op school en voor educatie over energie: alle kinderen leren over energiebesparen en schoon opwekken, ook thuis. Vandaag maakte de ‘milieubende’ van Maurits Groen een start; de kinderen van groep 7/8 van de Tweemaster zijn omgeschoold tot milieuhelden.

De Dag van de Duurzaamheid (DVDD) is een jaarlijks terugkerend evenement. Door heel Nederland vinden duizenden duurzame activiteiten plaats om te laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. DVDD is een initiatief van Urgenda, de landelijke organisatie voor innovatie en duurzaamheid met als missie Nederland samen sneller duurzaam maken. De landelijk werkende Stichting Schooldakrevolutie wil dat in 2020 minimaal 50% van geschikte lege schooldaken zijn omgetoverd in groene stroomfabriekjes.

DVDD, 10 oktober 2016

foto onder: Andrea van de Graaf van Tegenstroom zet ook haar handtekening: "Natuurlijk hebben we ons hard gemaakt om deze revolutie te ontketenen. Doel van Tegenstroom is al onze energie lokaal én schoon opwekken. En als we dan ook nog alle Haarlemmermeerse kinderen daarin mee kunnen nemen, dan is dat fantastisch!". Foto: Jos van Rooijen, 10-10-2016

 

 

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.



van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten