We hebben zonnestroom over!

Een zeer bewogen en bijzonder jaar is bijna ten einde. Ondanks de grote en kleine ongemakken is het voor Tegenstroom een succesvol jaar geweest. Door de crisis is er meer aandacht voor lokale producten, daar zijn we natuurlijk blij mee! #kooplokaal! We hebben 5 nieuwe productielocaties kunnen aansluiten en nu wekken onze Haarlemmermeerse ondernemers samen meer zonnestroom op dan we voor onze huidige klanten nodig hebben. We hebben zonnestroom over!

Zonnestroom over!
Klanten van Tegenstroom ontvangen thuis stroom van vijf lokale productielocaties: stroom van StukArt Tuinen (Nieuw Vennep), stroom van Hoeve Voorzorg (Zwanenburg), stroom van Solar Green Point (Rijsenhout), stroom van Jos Koeckhoven (Hoofddorp) en vanaf 1 januari ook stroom van zomerbloemenkwekerij Steenwijk in Abbenes. Allemaal wekken ze zoveel stroom op, dat ze niet alle stroom zelf nodig hebben. De stroom die ze over hebben, leveren ze aan ons en wij leveren het aan onze klanten. Samen wekken ze nu meer op dan wij nodig hebben voor onze klanten! Des te meer reden om je buren, familie en vrienden ook bij ons aan te sluiten op 100% Haarlemmermeerse zonnestroom!

Onze nieuwste leverancier is Timo Steenwijk uit Abbenes. Op het dak van de schuur van zijn zomerbloemenkwekerij in Abbenes liggen 650 zonnepanelen. Timo: “Ik gebruik vooral in de zomer veel stroom. Dan staan mijn bloemen in de enorme koelcel. Die krijgt zijn stroom straks rechtstreeks van de zon op mijn dak. Dat is mooi toch?” De 650 panelen wekken ruim 200.000 kWh op. Daarvan is 130.000 kWh voor eigen gebruik. Timo: “En als ik alles wat ik over heb, kan leveren aan mensen in de buurt, vind ik dat wel erg leuk”.

Meer weten over onze leveranciers van zonnestroom?

Weer een 10 van de consumentenbond
Het wordt een beetje saai, maar ook dit jaar zijn we samen met om|nieuwe energie weer uitgeroepen tot groenste stroomleverancier van Nederland. Voor het 6de jaar op rij! Tegenstroom is, samen 49 andere energie-initiatieven onderdeel van het collectief om | nieuwe energie. Samen scoren we opnieuw het rapportcijfer 10 op de onderdelen investeringen, inkoop en levering. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu.

Lees hier het hele rapport.
Klik hier voor meer informatie over het om|nieuwe energie collectief.

Zetmop60!
Zoals jullie misschien weten, hebben Pia en ik allebei bij Urgenda gewerkt, de stichting die een jaar geleden een belangrijke rechtszaak tegen de Nederlandse Staat heeft gewonnen: de overheid moet de uitstoot van broeikasgassen nog dit jaar (!) met tenminste 25 procent verminderen. Om invulling te geven aan de uitvoering van deze klimaatzaak heeft Urgenda een speciale actie: breng in 1 minuut je CV-ketel terug van 80/90 graden naar 60 graden en bespaar tot 60 euro per jaar. En als we dit allemaal doen, een heleboel C02-uitstoot! Op de website zetmop60! zijn voor heel veel CV-ketels instructiefilmpjes te vinden. We helpen Urgenda graag om haar acties groter te maken, alle kleine beetjes helpen!

Geef een cadeaubon voor een energiebespaarpakket met kerst!
Vind jij het ook altijd zo lastig om te bedenken welk cadeau je onder de kerstboom wil leggen? Dan hebben wij de oplossing, geef een goed gevoel!  Geef een cadeaubon voor een energiebespaarpakket van de Energiebank Haarlemmermeer.

kerstpakketVan de opbrengst van de cadeaubon koopt de energiebank energiebesparende maatregelen die de energiecoaches installeren bij mensen met een minimum inkomen. Denk aan ledlampen, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of een brievenbusborstel. We geven waar behoefte aan is, zodat de energienota lager wordt. Elke maand weer. Je geeft een goed gevoel!

De Energiebank maakt voor de ontvanger een cadeaubon in kerstsfeer, waarop staat wat weggeven wordt. Er zijn cadeaubonnen ter waarde van 10, 20 en 50 euro. Neem contact op met de Energiebank Haarlemmermeer voor meer informatie. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 023 20 40 187

De Energiebank Haarlemmermeer is een zelfstandige stichting. Pia en Andrea hebben samen met anderen de energiebank in 2018 opgericht om mensen met een minimum inkomen te helpen om hun energienota omlaag te krijgen. Inmiddels wordt de Energiebank gerund door een zelfstandig bestuur. We zijn nog steeds actief betrokken.

Je energieverbruik meten
We zijn met zijn allen al maanden veel meer thuis en je gaat er minder op uit dan gebruikelijk. Let daarom goed op wat je elektriciteits- en gasverbruik is in vergelijking met voorgaande jaren. Als je al langere tijd een slimme meter hebt dan kun je je verbruik vergelijken met het verbruik van 2019. Je ontvangt van ons iedere maand per e-mail een verbruiksoverzicht. Wil je nog een beter inzicht in je energieverbruik? Er zijn veel gratis energieverbruiksmanagers op internet te vinden. De meeste, bv smartdodos.com, geven je een overzicht vanaf de vorige dag. De, Geo Trio II energiedisplay,  laat meteen zien wat je verbruik is (en kost bijna 100 euro).

Deze tips gaven we je al in het voorjaar:
Gebruik je dit jaar veel meer de tv, dan andere jaren? Een oudere tv verbruikt vaak veel meer energie van een nieuwe. De coaches van de Energiebank komen vaak oudere tv's tegen die tot wel 300 Watt gebruiken. Als je deze zo'n 10 uur per dag aan hebt staan dan is dat per jaar bijna 1100 kWh. Een nieuwe, kleinere, verbruikt vaak maar 30 Watt.

Kijk ook eens naar andere oudere apparaten die je afgelopen tijd misschien van zolder hebt gehaald. Er zit vaak een stikker op waarop het verbruik staat vermeld. Een oude monitor en oude computer verbruiken samen bjivoorbeeld veel meer stroom dan een moderne laptop.

Wij hopen dat we elkaar volgend jaar weer mogen knuffelen en dat bij de opbouw verstandige besluiten worden genomen: niet terug naar oude gewoonten maar vooruit naar een duurzame, fossiel-vrije, diverse en inclusieve samenleving.

Wij wensen iedereen liefdevolle kerstdagen en een zonnig en gezond 2021

Pia van Hijfte en Andrea van de Graaf

december 2020

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten