Tegenstroom al 5 jaar op rij groenste leverancier in de markt

8 november 2019 - Tegenstroom is, voor het 5e jaar op rij, uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. De stroom die wij opwekken, krijgt het rapportcijfer 10 van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. De onderzoekers hebben de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers onder de loep genomen. Wij leveren aan onze klanten 100% Nederlandse groene stroom (zon en wind) waarvan 30% stroom die daadwerkelijk ín de polder is opgewekt. En dat percentage stijgt elk jaar, met als ambitie om in 2021 álle stroom in Haarlemmermeer op te wekken.

We werken samen met 40 andere lokale energiecoöperaties en zijn verenigd in het energiecollectief om | nieuwe energie, de partij in de lijst van de stroomranking. Zo langzamerhand kan iedereen in Nederland profiteren van de groenste energie, opgewekt in zijn of haar eigen buurt. 

Andrea van de Graaf (directeur): “We zijn ruim 5 jaar geleden gestart met het leveren van lokaal opgewekte energie aan particulieren en bedrijven. En het is elk jaar weer gelukt om die 10 te scoren. Over een paar jaar wekken we 100% van de stroom hier in de polder op. We hebben geen winstoogmerk en we zorgen ervoor dat de inkomsten in de polder blijven. Sluit je aan en we dragen samen bij aan het versnellen van de energietransitie”.

Commerciële leveranciers blijven slecht scoren

In het onderzoek worden investeringen, inkoop en levering van alle bekende energieleveranciers in Nederland vergeleken met als doel meer transparantie op de Nederlandse stroommarkt. De vier organisaties willen leveranciers ook stimuleren om duurzame keuzes te maken en een steeds grotere bijdrage te leveren aan de omslag naar schone stroomvoorziening. 

Teleurstellend vinden de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise het dan ook dat wederom de grote commerciële partijen ver achterblijven en dat het gemiddelde cijfer nog steeds geen voldoende is: ,,Vanwege de klimaatcrisis en de afspraken in het Klimaatakkoord zou je verwachten dat energieleveranciers meer tempo maakten. Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel leveranciers de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen’’, concludeerden de onderzoekers. Grote namen als Nuon, Essent en NLE scoren nog steeds erg mager en dragen gering bij aan de verduurzaming van Nederland. Dat juist bij dit soort partijen het gros van de klanten is te vinden, zorgt voor een vertraging van de energietransitie.

Bekijk de hele stroomranking op de site van de consumentenbond: verduurzaming gaat in slakkentempo

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten