Lentenieuwsbrief Tegenstroom april 2023

De ergste energieprijs-ontploffingen lijken achter de rug, de prijzen zijn weer aan het dalen. Dat merk je als consument niet direct. Waarom dat zo is, leggen we uit in deze nieuwsbrief. We bieden helaas nog geen vaste contracten aan. Dat heeft nog steeds te maken met de onzekere energiemarkt. Hieronder lees je er meer over. In deze nieuwsbrief ook een waarschuwingen voor malafide bedrijfjes die mensen bang maken dat de stroomaansluiting bij ons niet veilig zou zijn. Trap er niet in! Tenslotte willen jullie graag Steffie aanraden, de meest heldere energie-bespaarhulp van dit moment, check haar website: https://energie.steffie.nl/

Als je nog vragen hebt, jullie weten ons te vinden!

Fijn voorjaar gewenst!
Pia en Andrea

Over onze tarieven
In de media verschijnen de laatste tijd steeds meer berichten over energieleveranciers die hun prijzen verlagen. Dat zal bij jullie misschien vragen oproepen. We leggen daarom graag uit hoe onze prijs tot stand komt.
De prijsverlagingen die nu in het nieuws verschijnen gelden voor nieuwe klanten bij sommige bedrijven. Wij vinden het juist enorm belangrijk om rekening te houden met onze nieuwe, maar met name ook met onze bestaande klanten. Dus wanneer we de prijs aanpassen, geldt dit voor iedereen en niet alleen om nieuwe klanten te werven.
Variabele tarieven liggen normaal gesproken voor 6 maanden vast, voor de ontplofte energiemarkt werden ze alleen op 1 januari en 1 juli aangepast. De energie voor al onze klanten met variabele tarieven wordt daarom de 6 maanden ervoor, in gedeeltes, ingekocht. Daar vloeit een tarief uit. Recente prijsdalingen op de markt zullen dus niet direct effect hebben op onze tarieven van de eerste helft van 2023.
Echter, hebben we per 1 mei alsnog de tarieven tussentijds kunnen verlagen. Het is ook goed je te realiseren dat het laatste half jaar 2022 onze prijzen beduidend lager lagen.

Over vaste contracten
Op dit moment bieden we nog geen vaste contracten aan. Sommige energieleveranciers beloofden dat ze dat weer zouden gaan doen, maar ook zij hebben het uitgesteld tot 1 juni. Waarom wij het nog niet doen, heeft weer alles met de onzekerheid van de prijzen te maken. En dat werkt twee kanten op: de prijzen kunnen flink dalen of flink stijgen, we weten het gewoon niet. Zowel voor de klant als voor ons is het niet fijn om lang vast te zitten aan een veel te hoog tarief. Gelukkig hebben we dit hele jaar nog prijsplafond, zodat we zeker weten dat de prijs voor stroom niet hoger wordt dan 40 cent (tot 2.900 kWh) en gas maximaal € 1,45 (tot 1200 m3). Zodra we wel weer vaste contracten aanbieden, laten we het natuurlijk weten!

Pas op voor malafide bedrijfjes
Er zijn bedrijfjes actief die op een malafide manier klanten proberen te werven. Enkele klanten van het collectief om | nieuwe energie (waar wij ook bij aangesloten zijn) zijn opgebeld en kregen te horen dat hun energiecontract bij hun leverancier, dus bij ons, kwam te vervallen. Deze bellers vertellen dan dat zij als enige garantie kunnen bieden op een werkende stroomaansluiting en dus de klant zal moeten overstappen. Zoals je zult begrijpen is dit natuurlijk niet waar!
Heb je enige twijfel dan kun je altijd contact met ons opnemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 023 20 40 400.

Werken bij om | nieuwe energie
Om | nieuwe energie groeit! Steeds meer mensen worden klant bij één van de inmiddels ruim 70 energie-initiatieven die aan zijn gesloten bij het collectief. We zijn trots dat we dat met elkaar bereiken, want zo maken we met elkaar een steeds grotere impact op het versnellen van de energietransitie. Dit zorgt er ook voor dat ze bij om | nieuwe energie steeds meer collega's kunnen gebruiken! Ben of ken jij iemand die voor om | nieuwe energie wil werken? Neem dan vooral een kijkje bij de vacatures.

Profiteer mee van de zonnepanelen rondom Schiphol
Word lid van de lokale energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer. Voor € 10 per jaar beslis je mee.      
Rondom de landingsbanen van Schiphol wordt gewerkt aan velden met zonnepanelen. De gemeente Haarlemmermeer wil hiermee een serieuze bijdrage leveren aan de energietransitie. De zonneakkers worden ontwikkeld door een aantal projectontwikkelaars. De gemeente vindt het belangrijk dat de bewoners betrokken worden én kunnen profiteren en eist van de ontwikkelaars 50% lokaal eigenaarschap. Dit wordt namens alle bewoners uitgevoerd door de lokale energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer.

Hoe? Door mede-eigenaar te worden van elk zonneakker dat in het gebied wordt gerealiseerd. Dat betekent dat bewoners zeggenschap hebben en meedelen in de winst. Mensen die dat willen, kunnen investeren en krijgen rendement op hun groene investering. Mensen die niet kunnen investeren delen óók mee. Met een zonneakker kan winst worden gemaakt en de leden van de coöperatie bepalen waar de winst aan wordt besteed. Denk aan bestrijden van energiearmoede, huizen isoleren van mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Of andere projecten voor gezamenlijk nut. Dat lijkt wensdenken, maar het is geen rare gedachte. Als bewoners via de coöperatie mede-eigenaar worden van de zonneakkers dan hebben ze zeggenschap en bepalen zelf wat ze met de winst doen.
 
Energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer kan en wil het voortouw nemen in het lokaal eigenaarschap. Zon op Haarlemmermeer is een initiatief van een aantal bewoners in Haarlemmermeer. Er is een bestuur en er zijn leden. De leden beslissen over de activiteiten van de coöperatie en de financiën. Op dit moment zitten de bestuursleden midden in onderhandelingen met de verschillende ontwikkelaars van de zonneakkers. Over het 50% lokaal eigenaarschap, meewerken en meedelen.
 
Wil je Zon op Haarlemmermeer helpen met het versnellen van de energietransitie én straks meebeslissen over de winst? Word dan nu lid en beslis mee. Hoe meer leden, hoe sterker ze staat! Word lid.

Steffie
Op de website van Steffie wordt in het Nederlands, Engels, Turks, Pools, Arabisch en Bulgaars uitgelegd hoe je energie kunt besparen.

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten