Zonnestroom Tegenstroom opgeslagen in buurtbatterij in Rijsenhout

20 Bewoners uit Rijsenhout doen mee met uniek demonstratieproject!

Tegenstroom start samen met netbeheerder Liander en Lyv een demonstratieproject voor ‘slim’ energiegebruik en energieopslag in een buurtbatterij. In Rijsenhout wordt een ‘buurtbatterij’ geplaatst waarin zelf opgewekte energie, die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt wordt opgeslagen. Zo wordt maximaal gebruik gemaakt van zelf opgewekte energie.

woensdag 16 november was in buurthuis De Reede een informatieavond voor bewoners die mee kunnen doen. 20 bewoners hebben zich aangemeld. Daarmee is minimaal aantal van 15 deelnemers gehaald en kan het project in Rijsenhout worden uitgevoerd.

Doel: energiebesparing en betaalbaar elektriciteitsnet

Het project is een samenwerking van Tegenstroom, netbeheerder Liander en het bedrijf Lyv Smart Living. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk. Dat is gemaakt om elektriciteit te leveren aan huizen en niet voor het terugleveren van grote hoeveelheden zelf opgewekte stroom. Omdat we steeds meer stroom zelf gaan opwekken, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Zon"nestroom lokaal kunnen opslaan in een batterij kan het elektriciteitsnet ontlasten. Dat wordt met dit project getest. Ook wordt berekend of decentraal opslaan goedkoper is dan nieuwe kabels neerleggen. Om de stroom van en naar de batterij te regelen, krijgen de deelnemers een speciaal energiemanagementsysteem, ontwikkeld door het bedrijf  Lyv. De energie-manager, ‘Lyv Dash’ registreert levering van de zonnestroom van en naar de batterij en geeft bewoners inzicht in hun energiegebruik. Dat helpt om energie en geld te besparen.

Tegenstroom heeft als doel zoveel mogelijk energie te besparen én schoon en lokaal op te wekken, daarom werkt het lokale energiebedrijf mee aan het demonstratieproject.

Wie kunnen meedoen?

Bewoners met zonnepanelen die wonen in Rijsenhout aan de Lijzijde, Tjalkplein, Schipperskade, Larkstraat of (deel van de) Drakenstraat, zijn persoonlijk uitgenodigd mee te doen.

Planning is om in het voorjaar de buurtbatterij te plaatsen. In de zomer worden de deelnemende bewoners aangesloten. De buurtbatterij wordt geplaatst op de hoek van de Lijzijde en de schipperskade.

De betrokken partijen leren van de ervaringen van de bewoners. Zo leveren deze klanten van Tegenstroom met zonnepanelen een goede bijdrage aan de duurzame, toekomstbestendige energievoorziening in Nederland.

Hier vind je meer informatie

 

 

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten