Terugblik 2018: wéér gegroeid, wéér de groenste en méér lokale opwek!

Het is een mooi gebruik om terug te blikken op de voorbije twaalf maanden. Hoe zag het afgelopen jaar eruit, wat ging niet zo goed, welke successen hebben we geboekt, zijn er spannende nieuwe dingen gebeurd, zouden we de stijgende lijn weer weten voort te zetten, zijn we weer de groenste van Nederland, zouden we meer lokale opwek kunnen realiseren?

Nou, we kunnen je vertellen dat de belangrijkste zaken zijn gelukt: Ja, we zijn wéér gegroeid, wéér de groenste en we hebben méér lokale opwek gerealiseerd. Natuurlijk met de zonnestroom van Jos Koeckhoven aan de Ijweg. Van alle stroom die we leveren aan onze klanten is 30% ook echt in Haarlemmermeer opgewekt. En we zijn nu bezig met nog een dak en een klein veldje langs de A4. Hopelijk kunnen we in volgend jaaroverzicht melden dat we het aandeel lokale opwek weer hebben verhoogd.

En zo zijn we samen op weg naar 100% in Haarlemmermeer opgewekte groene energie. We zijn hard op weg een volwassen energiebedrijf te worden dat samen met jullie écht haar bijdrage levert aan de energietransitie. Wat kunnen we wel niet doen met nóg meer klanten? Nóg meer versnellen! Daarom vragen we jullie hulp: Houd Tegenstroom niet voor jezelf, deel ons! Heb je familieleden, vrienden, buren of collega’s die Tegenstroom nog moeten ontdekken? Laat ze weten van ons bestaan, stuur ze dit jaaroverzicht, dan weten ze gelijk wat we doen.

Ze kunnen overstappen met een speciale aanbieding, die we samen met lokale bedrijven doen. Deze  Haarlemmermeerse bedrijven zijn klant van Tegenstroom. Omdat zij graag energie én geld in Haarlemmermeer willen houden. Word je klant, dan kies je niet alleen stroom van Jos. Je kunt ook kiezen voor één van onze aanbiedingen

Wij wensen iedereen een stralend 2019 toe!
Pia en Andrea

PS: als je overweegt over te stappen, vergelijk onze prijs dan niet met wat je nu betaalt, maar met wat andere energiebedrijven nu aanbieden. De prijzen stijgen namelijk per 1 januari enorm, bij alle energiebedrijven (zie uitleg hieronder).

Stroom van Jos

Belangrijk nieuws van afgelopen jaar was natuurlijk de Stroom van Jos aan de IJweg. Omdat we zijn zonnestroom afnemen hebben we op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, een feestje gegeven. Op deze schitterende warme dag in oktober, waarmee weer pijnlijk duidelijk werd dat ons klimaat in de war is, kregen veel klanten voor ons een gezicht en kregen ze een rondleiding van Jos. Zoals gezegd: we zijn bezig met meer lokale opwek, op het dak van een klant van ons en een veld bij de A4. Hierover in de volgende nieuwsbrief meer!

Zonnestroom voor Mysteryland

Groot succes vinden wij dat we hebben stroom geleverd aan het 3-daagse festival Mysteryland. De editie van 2018 leverden we ongeveer 25%, in 2019 hopelijk maar liefst 90%! Samen met de gemeente en een technisch bedrijf bannen we bijna alle vervuilende dieselgeneratoren. Lees meer 

Weer de groenste leverancier van Nederland
Voor het vierde jaar op rij zijn we met ons collectief om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland! In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond hebben we opnieuw het rapportcijfer 10 gehaald. Daarmee laten we grote namen als Nuon en Essent en zelfs bekende groene leveranciers als Greenchoice en Vandebron achter ons. Lees meer

‘Mijn Tegenstroom'

Wat vorig jaar niet lukte, is nu wel gelukt: ‘mijn Tegenstroom’ is online. Nog niet met alle functies die we wel zouden willen, maar je moet altijd iets over houden om aan te werken. Zijn er dingen die je hier graag zou willen regelen, maar nog niet kan. Laat het ons weten!  

De energienota stijgt fors.

Minder leuk is dat de energienota voor veel mensen weer gaat stijgen. Het is al veel in het nieuws geweest, dus wellicht geen verrassing voor je. Voor een gemiddeld huishouden (2.500 kWh en 1.600 m3) is de verhoging maar liefst zo’n 290 euro per jaar. Gelukkig wel iets minder dan bij de grote energiebedrijven, die hebben het over bijna 330 euro per jaar. Van deze kostenstijging komt 160 euro voor rekening van de overheidsheffingen en 130 euro door hogere inkoopkosten.
 
Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast aan deze nieuwe tarieven, dat gebeurt alleen na het opstellen van de jaarnota. Mocht je je termijnbedrag wel willen aanpassen, dan kan dat eenvoudig middels een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Waarom stijgen de prijzen?

Naast de forse verhoging van de energiebelasting op gas ligt de oorzaak van de prijsstijgingen ook bij de olie-, kolen- en gasprijs. Onze inkooptarieven zijn gekoppeld aan de prijsontwikkeling van de markt voor energie. Het aandeel duurzame opwek is hierin helaas nog te beperkt om haar eigen prijzen te kunnen maken. Andere oorzaken zijn het oplopen van de COemissierechten en de problemen bij reguliere centrales, met name in België. Een aantal (kern)centrales daar hebben veel problemen en worden vaak stilgelegd. Dat zorgt voor schaarste van stroom en dus hogere energietarieven.

‘Preferred supplier’ Schiphol Trade Park

Voor het te ontwikkelen bedrijventerrein Schiphol Trade Park (naast het station in Hoofddorp) worden wij ‘preferred supplier’.  Dat houdt in dat STP ons gaat helpen om aan de bedrijven die zich vestigen lokaal opgewekte groene energie te leveren. Of nog beter: we gaan ze helpen met het zelf opwekken hiervan. De bedrijven hebben enorme daken, met plaats voor meer zonnepanelen dan ze zelf nodig hebben. STP kan een lokaal energiefabriekje worden voor bewoners in de regio! Lees meer

Jedlix: slim laden

Voor mensen die elektrisch rijden hebben we een extra service. Op bepaalde momenten, wanneer het bijvoorbeeld erg hard waait, wordt er meer duurzame energie opgewekt. Door van te voren in te schatten wanneer het aanbod het grootst is en de energieprijs het laagst, wordt jouw ideale oplaadmoment automatisch bepaald. Dat doet de gratis te downloaden app van Jedlix voor jou. Het voordeel kan oplopen tot wel 250 euro en wordt, als je klant van ons bent, automatisch verrekend met je energienota. Lees meer 

Energiebank opgericht!

Bij Tegenstroom zien we regelmatig klanten die aan het eind van elke maand moeite hebben hun rekening te betalen. Dit zijn vaker ouderen of mensen die moeten leven van een uitkering. Zij gebruiken vaak ook meer energie dan iemand die een baan heeft en dus vaak buitenshuis is. Tegelijkertijd zijn dit ook vaak mensen die minder mogelijkheden hebben om te besparen. Een ledlamp lijkt duur! Die mensen gaan we helpen met de Energiebank. Hoe fijn is het dat dat kan! In juni is de Energiebank Haarlemmermeer officieel opgericht en we hebben al meer dan 25 huishoudens geholpen met bespaaradvies en energiebesparende maatregelen. Wil je zelf bespaaradvies of misschien energiecoach worden? Lees meer

Nieuws van Meermaker

Twee keer groot nieuws vanuit ons investeringsfonds. De eerste lening is helemaal afgelost! Het appartementencomplex Aquaradius is energieneutraal gebouwd. In 2015 sloten ze een lening met Meermaker om de onrendabele top van de energiebesparende maatregelen te financieren. Deze lening hebben ze bij een andere financier voor een lagere rente kunnen financieren. De innovatieve technieken voor energieneutrale bouw zijn inmiddels gebruikelijker en makkelijker financierbaar. Het is de eerste keer dat een lening wordt afgelost door herfinanciering, het is goed nieuws dat dit door gewone financiers wordt overgenomen.

Meermaker naar Teylingen
Het tweede grote nieuws is dat we hoogstwaarschijnlijk in de gemeente Teylingen ook een Meermaker gaan starten. De gemeente vindt dat we goed werk doen in Haarlemmermeer en hebben ons gevraagd om een plan te schrijven om dit bij hen ook te gaan doen. Dat betekent dat we met Meermaker gaan groeien over de grenzen van de polder! De gemeenteraad beslist in januari, als ze positief beslissen, maken we een extra nieuwsbrief met meer informatie.

Evaluatie buurt- en huisbatterijen
Het demonstratieproject met de buurtbatterij in Rijsenhout is ‘klaar’. Hij staat er nog en wordt nog gebruikt om pieken in de opwek van zonnestroom op te vangen en het net beter in balans te houden (‘peak shaving’). Liander heeft veel geleerd! We hebben een evaluatie geschreven. Die is aan de deelnemende bewoners gestuurd.  Interesse? Vraag hem aan Pia, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ongeveer 30 huisbatterijen zijn nu geïnstalleerd bij mensen thuis. Zoals dat gaat met innovatieve projecten, hebben ze redelijk wat problemen gehad, met name in de software van de omvormers. Er is inmiddels een software update gedaan. Momenteel wordt gekeken of alles goed loopt met de software en de opslag in de batterij.

Bewoners ZilverEsdoorn in het huis getrokken
Stichting ZilverEsdoorn (SZE) heeft een voormalige directeurswoning aan de Lutulistraat duurzaam verbouwd tot woning met zorg op afroep voor jongvolwassenen met een handicap, die 24/7 zorg nodig hebben. Het is een initiatief van ouders die een ‘thuis’ wilden realiseren voor hun jong volwassen gehandicapte kinderen (die niet zelfstandig kunnen wonen) in de Haarlemmermeer. Onder begeleiding kunnen zij zo zelfstandig mogelijk wonen en een zinvol en leuk leven leiden. De woning is klaar en de negen bewoners zijn blij en gelukkig met hun eigen plek. Naar de website 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten