Meermaker ook van start in gemeente Teylingen!

Meermaker, het duurzame investeringsfonds van de gemeente Haarlemmermeer, is op 1 maart ook in de buurgemeente Teylingen aan de slag gegaan. Meermaker Teylingen wordt opgericht naar voorbeeld van Meermaker Haarlemmermeer. De gemeente Teylingen stelt 2.4 miljoen euro investeringsgeld te beschikking over een periode van vier jaar. Meermaker is een zusje van Tegenstroom. Beide gemeentelijke bv’s worden gerund door Pia en Andrea. Projecten van Meermaker dragen vaak bij aan het belangrijkste doel van Tegenstroom: meer lokale opwek van schone energie. 

Meermaker Teylingen krijgt drie taken: beheer van het investeringsfonds, opzetten van een duurzaam informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties en uitvoeren van diverse acties uit de duurzaamheidsagenda van de gemeente Teylingen. De bv is 1 maart opgericht.

Kijk voor meer informatie op de website van Meermaker Teylingen 

Meermaker Haarlemmermeer is in 2013 gestart met een investeringsbudget van 3,3 miljoen euro. Duurzame projecten in Haarlemmermeer kunnen tot 40 procent cofinanciering krijgen. Inmiddels heeft Meermaker 11 projecten succesvol gecofinancierd voor een totaal bedrag van ruim 2 miljoen euro. Wat opvalt is dat de gefinancierde projecten relatief kleinschalige projecten zijn (gemiddelde financiering € 220.000) en worden gerealiseerd door lokale ondernemers. Zonder de lening van Meermaker zouden deze projecten naar alle waarschijnlijkheid niet van de grond zijn gekomen. 

Vliegende start

In Teylingen was niet onopgemerkt gebleven dat Meermaker in Haarlemmermeer een effectieve aanjager en versneller van duurzaamheid is. Na een uitgebreide verkenning heeft de gemeente Teylingen besloten aan te haken. De verwachting is dat MMH vanuit haar ervaren vertrekpunt aan MMT een vliegende start kan geven. Voorbeelden van projecten waar MMH in investeert zijn: decentrale opslag van zonne- energie in huisbatterijen, duurzame renovatie van de Vespohal in Nieuw Vennep, een vernieuwend mobiliteitsconcept, een zonneweide en een bassin met algen in een oude kwekerij. Alle projecten staan op meermaker.nl

Informatiepunt

Naast het investeringsfonds wordt MMT ook het aanspreekpunt voor bewoners en bedrijven die aan de slag willen met duurzaamheid. Ook kan de organisatie actief projecten uit de duurzaamheidsagenda van Teylingen uitvoeren.  

Koploper

Andrea van de Graaf, de huidige directeur van Meermaker, zal haar tijd gaan verdelen over de twee gemeentes. Pia ondersteunt de bv’s vanuit het kantoor aan de Burgemeester Pabstlaan in Hoofddorp. In beide plaatsen wordt iemand gezocht ter versterking van het team dat nu uit twee personen bestaat. Voor Haarlemmermeer is de uitbreiding ook voordelig. Door de uitbreiding wordt de slanke organisatie versterkt en is daardoor minder kwetsbaar. Dat is een voordeel voor beide gemeenten.

Mogelijkheden

In Haarlemmermeer is nog investeringsgeld beschikbaar. Heb je een innovatief duurzaam project, laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor voorwaarden en voorbeelden van projecten op meermaker.nl.

1 maart 2019

 

 

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten