Mysteryland op schone stroom van Tegenstroom!

De komende editie van Mysteryland, op 23, 24 en 25 augustus op het voormalige Floriade terrein in Haarlemmermeer, draait voor een kwart op schone van Tegenstroom, opgewekt door de zonnepanelen op de naastgelegen schuur van Jos Koeckhoven. De schone stroom vervangt dieselaggregaten waar festivals normaal op draaien.

Tegenstroom heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de samenwerking tussen Mysteryland, de gemeente en de terreineigenaren: de gemeente Haarlemmermeer en het Recreatieschap Spaarnwoude, die de voorzieningen door voorfinanciering mogelijk maken.

Dit jaar wordt de stroom van Jos geleverd op een aantal bestaande aansluitingen op het festivalterrein. De zonnestroom vervangt ongeveer een kwart van de dieselaggregaten. In 2019 wordt een nieuw vast elektriciteitsnetwerk aangelegd. Met een mobiel transformator-systeem wordt tijdens het evenement en bij de op- en afbouw van het festival een tijdelijke koppeling gemaakt met dit net. Op het terrein komen schone en stille containers met stopcontacten erin.

Ook andere evenementen die plaats vinden in de recreatiegebieden Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde kunnen dan gebruik gaan maken van lokaal opgewekte zonnestroom. Dieselaggregaten behoren tot het verleden.

Dit systeem is ontwikkeld door Ecovolt, specialist op het gebied van duurzame energie-oplossingen voor evenementen.

Natuurlijk zijn wij de leverancier van de stroom van Jos aan het festival. Tijdens het festival wordt ook stroom opgeslagen in 4 Green Batteries en gebruikt voor de stroomvoorziening op de camping.

Met deze ontwikkeling -het voorzien van een evenemententerrein van zonnestroom- loopt de gemeente Haarlemmermeer voorop in Nederland. John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling en recreatie in Haarlemmermeer: “Wat Tegenstroom, Mysteryland en ondernemer Jos Koeckhoven hier in Haarlemmermeer presteren, is energietransitie voor gevorderden. Duurzame energie is geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer, maar gewoon realiteit. Nu is het aandeel zonnestroom nog 25%, maar wij gaan het festivalterrein voorzien van nog meer vaste aansluitpunten voor afname van lokaal opgewekte zonnestroom. Daarmee ondersteunen we de ambitie om op termijn het hele Mysteryland festival op lokale duurzame stroom te laten draaien, maar ook de andere evenementen die hier plaats vinden, kunnen straks de dieselaggregaten thuis laten. We nodigen andere festivals en gemeenten van harte uit om te komen kijken en ons voorbeeld te volgen.  Zodat we snel kunnen spreken van ‘business as usual.”

Op de foto alle projectpartners bij de zonnepanelen van Jos en de camping van Mysteryland op de achtergrond waar straks 17.500 mensen genieten van het festival en schone stroom.

22-8-2018

 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten