Mysteryland 2023 draait op zonnestroom van Tegenstroom

Eindshow Mysteryland

Op de 30e verjaardag van Mysteryland draait het 3-daagse dansfestival bijna volledig op lokaal opgewekte zonnestroom van Tegenstroom, stroom van Jos! Dat was wel even een kippevelmoment tijdens de eindshow op zaterdagavond. Sta je daar, op een veld met 20.000 andere mensen en een gigantisch podium dat spectaculair verlicht wordt met .... zonnestroom, geleverd door .... Tegenstroom! Andrea kon het gisteravond bijna niet geloven. Geen 60.000 liter diesel dat verstookt wordt in vervuilende en lawaaiige aggregaten, maar 8 kilometer elektriciteitskabel.

In 2017 kwam een bekende van Andrea naar haar toe met een geweldig plan: we leggen een vast stroomnet aan op het festivalterrein, Haarlemmermeerse Bos en Groene Weelde. Dat voeden we met zonnestroom en vervangen zo de vervuilende dieselgeneratoren. Omdat ons dat ook wel een goed plan leek, hebben we de juiste mensen bij elkaar aan tafel gezet: Gemeente Haarlemmermeer, Recreatie Noord-Holland en natuurlijk Mysteryland en Ecovolt, het technisch bureau dat het plan had uitgedacht legde het idee uit en de samenwerking was snel beklonken. Alleen van idee naar uitvoering duurde iets langer, mede omdat festivalland tijdens corona stillag.

Maar nu, 6 jaar later, is het een feit: ruim 80% van het stroomverbruik van Mysteryland draait op stroom van de zonnepanelen van Jos, die met zijn schuur grenst aan het festivalterrein. Het is het eerste festival op deze schaal in Nederland dat de dieselgeneratoren heeft vervangen voor zonnestroom! Zo uniek, dat het RTL Nieuws kwam kijken hoe het werkt! Alleen op uithoeken van het grote terrein, waar het stroomnet niet bij kan, kan nog een kleine generator draaien. Dan wel op biodiesel.

In plaats van 60.000 liter diesel wordt nu ongeveer 135.000 kWh gebruikt, 1/3 van de jaaropbrengst van het dak van Jos. Het festival had al 2 km aan bierleidingen en nu ook 8 km aan elektriciteitskabels. We besparen ongeveer 196 ton een CO2, ofwel 1.000.000 autokilometers. Om die hoeveelheid uit de lucht te halen heb je ongeveer 7.800 bomen nodig.

Hoe werkt het?

Op het terrein is een vast elektriciteitsnet aangelegd met zes putten bij de hoofdpodia, daar komen de leidingen naar het oppervlak. Tijdens het festival worden tijdelijke mobiele transformatoren geplaatst op de putten. Dit zijn containers die dienstdoen als een soort grote stopcontacten. Die worden gevoed met stroom van zonnepanelen van de schuur van Jos. De lokale ondernemer wekt op zijn dak meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. De extra stroom levert hij aan Tegenstroom en die levert het door aan Mysteryland.
Er loopt geen kabel van de boerderij rechtstreeks naar het festival. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet, die stroom krijgt een administratief label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) waarmee Tegenstroom garandeert dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt. 

Meer weten? Neem contact met ons op.

Kijk op NH nieuws voor uitleg in beeld of bij Happy Activist voor uitleg in 52 seconden
 
Doe nu direct wat je misschien al een hele tijd van plan was.
Overstappen

Gratis, eenvoudig en snel. Echt maar een paar muisklikken.
Je bent er bijna.van de ontwikkelingen en projecten.
Lees onze nieuwsbrief.

Schrijf in


Ons doel is zoveel mogelijk schone energie realiseren in Haarlemmermeer.

Lees hier

over al onze projecten